В бъдеще ще зареждаме телефоните си от...покривка за маса

Случвало се е на всички ни. Бързайки да излезем, грабваме телефона си, прекрачваме прага и твърде късно осъзнаваме, че батерията е паднала, защото сме забравили да включим устройството към покривката.

Може би бъдещето ще изглежда точно така. Учени се надяват да създадат електронни платна, които ще зареждат мобилни телефони, лаптопи и други устройства, улавяйки енергия от обкръжението си.

Като стъпка в тази посока, Масачузетския технологичен институт създаде супертънък, огъващ се материал, който абсорбира безжичен интернет и други електромагнитни вълни във въздуха и ги превръща в електричество.

Изследователят Томас Палациос обяснява, че откритието проправя пътя за енергопоглъщащи покрития – от покривки за маси до гигантски фасади за сгради, които ще извличат енергия от обкръжението си, за да захранят с нея други електронни устройства.

Устройствата ще поглъщат енергия денонощно, която би могла да се съхрани в батерия и да се използва по-късно.

Палациос и колегите му свързали антена към гъвкав полупроводников слой с дебелина едва няколко атома. Антената улавя wifi и радиочестотни сигнали и ги превръща в променлив ток. Той преминава в молибденов дисулфиден полупроводник, където се превръща в постоянен ток.

Околните wifi сигнали изпълват офиса с над 100 микровата мощност, която би могла да си използва от енергопоглъщащите устройства. Ефикасността на системата е между 30 и 40%, произвеждайки близо 40 микровата, от сигнали с мощност 150 микровата в лабораторни условия.

Не звучи много в сравнение с 60-те вата, от които се нуждае компютъра, но все пак системата би могла да е от полза. Възможно е да се проектират широка гама сензори за наблюдение на околната среда, химични и биологични сензори, захранвани от един-единствен ват. Енергията би могла да се съхрани и в батерия.

Сред възможните приложения са и медицинските устройства. Тъй като wifi и подобните радиочестотни сигнали преминават през телата ни, енергопоглъщащите покрития биха могли да се използват за захранване на импланти.

И преди учените са създавали енергопоглъщащи антени, но съществуващите устройства са направени от обикновени полупроводници, които са твърди, крехки и на практика неподходящи за изработката на платна. За разлика от тях, филмът от молибденов дисулфид може да се произвежда на листове от индустриални машини, което означава, че ще улавя големи количества енергия.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини