Непознати фрагменти от историята за Артур и Мерлин открити в Бристол

Непозната версия от 13-ти век на легендата за Мерлин и Крал Артур бе открита в архивите на библиотеката в Бристол.

7-те ръкописни фрагмента разказват историята за битката при Треб, в която Мерлин вдъхновява войските на Артур с разтърскваща реч и поема водачеството с помощта на огнедишещия дракон на Сър Кай.

Смята се, че фрагментите са версия на Estoire de Merlin – Приключенията на Мерлин – от стара френска поредица, позната като романния цикъл Ланселот-Граал.

Известни са и други версии на цикъла, но тази се отличава с малко по-различни детайли. Различни герои оглавяват 4-те дивизии от войските на Артур.

В другите версии, врагът на Артур и Мерлин, Крал Клаудас е ранен в бедрото, докато в новооткритите фрагменти естеството на нараняването на е споменато. Това би могло да доведе до нови интерпретации на текста, тъй като нараняванията в горната част на крака се използват като метафора да импотентност или кастрация.

Възможно е откритите фрагменти да са част от версията на романния цикъл Ланселот-Граал, която Томас Малори използвал като източник за творбата си Смъртта на Артур – вдъхновение за множество съвременни интерпретации на легендата за Крал Артур.

Отпечатани на съвременна хартия, фрагментите биха запълнили 20 страници. Част от тях са увредени, което означава, че пълното им дешифриране ще отнеме известно време.

Времето и учените ще разкрият какви други тайни за Артур, Мерлин и Светия Граал крият новооткритите фрагментите.

Източник: theguardian.com
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини