28 °C

Пациентка се смее по време на мозъчна операция

Невролозите от Медицинския факултет на университета Емори са открили фокусен път в мозъка, който при електрическо стимулиране предизвиква незабавен смях, последван от чувство за спокойствие и щастие дори по време на операция на мозъка.

Ефектите от стимулацията били първо наблюдавани при пациентка с епилепсия, подложена на диагностичен мониторинг на припадъците ѝ. Впоследствие стимулацията била използвана, за да помогне след пълната анестезия при нейната частично будна мозъчна операция два дни по-късно.

Поведенческите ефекти на директната електрическа стимулация на снопа на цингулума и тракта на бялото вещество в мозъка били потвърдени при две други пациенти с епилепсия, подложени на диагностичен мониторинг. Констатациите са планирани за публикуване в Journal of Clinical Investigation. Ефектите от стимулиране на снопове от цингулума за записани във видео, като идентичността на пациента е скрита.

Неврохирурзите от Емори виждат техниката като "потенциално трансформиращ" начин за успокояване на някои пациенти по време на операцият на мозъка в будно състояние, дори и при хора, които не са особено тревожни.

За оптимална защита на критичните мозъчни функции по време на операция, пациентите може да се наложи да бъдат будни и без успокоителни, така че лекарите да могат да разговарят с тях, да оценят езиковите им умения и да открият увреждания, които могат да възникнат.

"Дори добре подготвените пациенти могат да изпаднат в паника по време на будна операция, което може да бъде опасно", казва водещият автор д-р Кели Биянки, доцент по неврохирургия. Тази пациентка била особено предразположен към нея поради тревожност. И когато тя започнала да се събужда от общата упойка, наистина започнала да изпада в паника. Когато направили стимулация на цингума, веднага съобщила, че се чувства щастлива и спокойна, разказвала шеги за семейството си и понесла успешно будната процедура.

"Извън употребата по време на будна операция, разбирането как работи стимулацията на снопове от цингулума може също така да послужи за по-добро лечение на депресия, тревожни разстройства или хронична болка чрез дълбока мозъчна стимулация.

Изследователи и преди са съобщавали, че директно електрическо стимулиране на други части на мозъка може да предизвика смях, но за първи път е демонстриран ефект върху тревожността.

Цингулумът е под кората и се извива около средния мозък, а формата му наподобява пояс или колан, откъдето идва и латинското му име. Районът, който води до смях и релаксация, се намира в горната и предната част на снопа. Това  е място с много връзки между мозъчните региони -  кръстопът на бялото вещество, свързващо няколко лоба и координиращо сложните емоционални реакции.

Първоначално избрали да поставят електрода там, за да се регистрира мозъчната активност и да се открие началото на гърчовете. Електродът бил вкаран в мозъка по начин, различен от стандартния, обяснява неврохирургът. Това била уникална траектория, която се налагала заради предишните операции на пациентката. В подготвената публикация екипът описва, че стимулацията "веднага предизвиква ужасно поведение, включително усмивка и смях, и съобщения за положително емоционално преживяване."

"Пациентът описва преживяването като приятно и релаксиращо и напълно различно от който и да е компонент от нейните типични припадъкци или аура", пишат авторите. "Тя съобщи за неволно желание да се смее, което започна в началото на стимулацията и се превърна в приятно, спокойно усещане след няколко секунди стимулация."

Като тест за настроението и мисловните ѝ процеси, изследователите проверили как ги оценя пациентката и дали ги интерпретира като щастливи, тъжни или неутрални. Стимулацията изместила виждането ѝ, така че ги възприемала като щастливи. Известно е, че този ефект, наречен "афективно отклонение", съответства на намаляването на депресивните симптоми и предполага, че този вид стимулация потенциално може да се използва при лечение на депресия.

Видеа по темата
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Asenovgrad.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 23.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Откриващата се възможност за кратко пътуване не е за изпускане. Не се колебайте да използвате шансовете си на всички фронтове, на които това ви се отдава. В личен план ще се радвате на спокойствието и удовлетворението, които носи пълноценната връзка. Щастливи сте с човека до вас.
23.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни и се пазете от необмислени постъпки, за които после може да съжалявате. Не са изключени конфликти с близки хора или колеги. Правете неща, които са ви приятни и не изискват особени усилия. Шофирайте спокойно, колкото и да сте напрегнати. Решителността няма да ви е полезна точно сега.
23.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Способността ви да убеждавате ще привлече на ваша страна много съмишленици, както и ценни предимства. Не подценявайте обаче хора, които действат самостоятелно. Има огромни шансове проектите ви да се осъществят, но трябва да бъдете по-настоятелни. В личен план сте объркани, но нещата скоро ще си дойдат на мястото.
23.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на интересите си ще проявите инициатива и ще постигнете намеренията си в сферата, която ви интересува. Не се притеснявайте, имате потенциал да се справите. Вярвайте в себе си и търсете сътрудничеството на хората, които цените. От това зависи в известна степен успеха ви.
23.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес Лъвовете са в стихията си. С размаха на действията си и едновременно с обаятелното си присъствие едва ли някъде ще останете незабелязани. Тежко на онзи, който реши да се изправи на пътя ви – просто ще бъде пометен. Действате хладнокръвно и решително. Резултатите не закъсняват, още днес ще научите новина, която ще ви зарадва.
23.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсва добра енергия и с желание ще се включите в събитията около вас, дори нещо повече. За много от тях ще станете инициатори, привличайки и други участници. Развлеченията няма да останат на втори план, умеете да създавате настроение и подходяща атмосфера, в която да се забавлявате всички.
23.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Сърцето ще ви подскаже на кое да отдадете предпочитание днес, ако сте затрупани със задачи, които чакат вниманието ви. Но пощадете здравето и нервите, като си дадете малко отдих. Свежият въздух и красотата на природата ще се отразят чудесно на духа ви, а споделените мигове с любими хора ще открият нови хоризонти пред вас.
23.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Без да се губите в догадки и излишни обяснения, ще се съсредоточите върху важни за деня задачи. Бъдете търпеливи към онези, които открито ви показват къде грешите (най-често в служебен план), ако искате съвместната ви работа да продължи. Други ще пристъпят към действия, насочени към подобряване на бита си.
23.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За сетен път ще се убедите, че в този живот са нужни компромиси. Ще се поставите в позиция да изпълнявате желанията на близките си, но по ваше желание. Така вие разбирате съвместното съжителство. От вас зависи дали то ще бъде интересно и приятно. Деловите задачи изискват повече яснота в организацията им.
23.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С рисковани действия днес се отклонявате от пътя, който сте следвали досега. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги поставяйте на карта. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
23.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Действайте решително днес и не се колебайте да изложите възгледите си. Шансовете са на ваша страна, затова бъдете сигурни в успеха на начинанията си. Проверявайте всяка информация, която е необходима за работата ви. Не излагайте на риск нещо, което вече сте постигнали. Получавате ценен съвет.
23.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Старайте се днес да няма никакви причини за недоволство на работното място. Опитайте се да се съсредоточите само върху едно нещо и бъдете сигурни ,че така усилията ви ще са най-ефективни. Отлагате нещо важно, но помислете дали не пропускате удобен шанс да постигнете своята цел още сега.
23.08.2019
Последни новини