Конфликтите с родителите през ранното детство предвещават безпътица в живота

Децата, които имат по-голям конфликт в отношенията си с майките си през годините в началното училище, може да имат повече трудности с чувсвтвото за цел в живота, когато достигнат зряла възраст, установяват нови изследвания на Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

"Едно от най-големите послания от тези открития е, че пътят към целенасочен живот започва много рано, много преди да започнем да набелязваме различни цели в живота", казва Патрик Хил, доцент по психологически и мозъчни науки в Arts & Sciences и съавтор на проучването.

"Това изследване показва, че ако има конфликт от гледна точка на детето, това оказва най-голям ефект върху чувството за цел в живота му по-късно и най-важното в това уравнение е връзката на детето с майка му", каза той.

Както е дефинирано в проучването, чувството за цел включва убеждението, че човек има стабилна, всеобхватна цел, която организира и стимулира поведението и целите му, за да насърчават напредването му към тази цел.

Чувството за цел е важно за поставянето на цели и кариерно развитие. Проучванията показват, че то също играе ключова роля в мотивирането на децата да развиват жизнените умения, необходими за самостоятелността - да се научат да готвят, да се придържат към бюджет, да купуват застраховка и множество други ежедневни умения за оцеляване, които милениеалите сега определят като характерни за ​​"възрастните".

Проучването е едно от първите, които показват дългосрочни асоциации между това, което детето съобщава за ранния си житейски опит и чувството за цел по-късно в живота му.

Децата, които съобщават за конфликтни ранни отношения с бащите си, са били негативно повлияни от тях, но това не повлияло толкова на тяхното чувството за цел, колкото е установено, че е сред децата, които съобщават за ранни конфликти с майките си. Но децата, които са усещали, че са в противопоставяне с бащите си, имали по-малко удовлетворение от живота в периода на нововъзникващата зрялост.

Отново само гледната точка на детето изглежда имала значение за установената от психолозите зависимост. Това, което родителите съобщавали за отношенията с младото си потомство се оказва лош предиктор на по-късното усещане за цел на детето, установява проучването.

Изследването, публикувано през януари 2019 г. в печатното издание на Journal of Youth and Adolescence, се основава на данни от дългогодишно проучване в Орегон на 1074 ученици (по 50% момичета и момчета) и техните родители, като те са докладвали за нивата на конфликт между родители и деца в техните семейства между 1 и 5 клас. Проучването е  достъпно онлайн.

Децата и родителите били помолени да отговорят верни или неверни са твърдения за техните отношения, като например „Често се шегуваме“, „Никога не се забавляваме заедно“ или „Радваме се на разговорите, които водим“. Други въпроси уточнявали дали "се ядосваме един на друг" поне веднъж на ден, три пъти седмично или "много".

Следващите проучвания включвали въпроси за удовлетвореността от живота и възприемания стрес. Те се повтаряли, докато учениците не достигнали ранна зряла възраст (21-23 години).

Чувството за цел било оценявано въз основа на отговорите на твърдения като "Има посока в моя живот," "Моите планове за бъдещето съвпадат с моите истински интереси и ценности" , "Знам коя посока ще следвам в живота си" и "Моят живот се ръководи от набор от ясни ангажименти. "

Други въпроси били фокусирани върху удовлетвореността от живота и усещането за стрес - През последния месец колко често сте чувствали, че не сте в състояние да контролирате важните неща в живота си, уверени в способността си да се справяте с личните си проблеми, че нещата вървят по свой начин, или че са се натрупали толкова много трудности, че не можехте да ги преодолеете?

Хил и колегите му използвали този голям набор от данни, за да свържат това, което децата мислят за отношенията с родителите си, с отношението им към целта в живота, когато започват да навлизат в зряла възраст. 

"Все по-голяма част от литературата показва, че притежаването на чувство за цел е нещо, което не е просто удовлетворение от живота си или да не се чувстваш напрегнато", казва Лиа Шулц от екипа изследователи. "Успяхме да разграничим тези резултати и да видим пряката връзка между конфликта с родителите и чувството за цел."

Шулц проучва развитието на индивидуалните различия като личностни черти и професионални интереси през целия живот. Особено се интересува от начина, по който индивидите се ориентират към тези различия в ежедневния си живот, от това как те избират в средата, която им подхожда най-добре, и какви последици биха могли да имат по-доброто пригаждане на човека и обкъжението за различни жизнени резултати.

„В това изследване успяхме да разгледаме факторите на връзката родител-дете, като например колко родители и деца изпитват конфликт”, каза Шулц. "Но за изследователите ще бъде важно да разберат по-конкретно как родителите демонстрират важността на целенасочения живот, как помагат на децата да определят и преследват собствените си цели. Разбирането на съдържанието на тези разговори може да ни помогне да разберем какво е значението на разговорите за децата в живота ни."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини