Експерт: Горивата може да поскъпнат заради нова биокомпонента

Рязък скок на цените на горивата за сега не се очаква, но от лятото можем да очакваме такъв заради добавянето на нова биокомпонента, която е по-скъпа. Това прогнозира в предаването "Тази сутрин" по bTV Светослав Бенчев, експерт на Българската петролна и газова асоциация.

"През последния месец много нарасна цената на биокомпонента, а ние сме задължени да смесваме както бензина, така и дизела с биогориво. Във всеки един литър трябва да смесваме 6% биодизел и 8% биоетанол. Поне за момента това е записано в Закона за енергията от възобновяеми източници, няма промяна в него, дори напротив - ще добавяме от март тази година още една компонента - ново поколение биодизел, което е доста по-скъпо", обясни Бенчев.

"Поне за момента едва ли ще се усети в цената на горивата, защото става въпрос за много малък процент - това е 1%. Този процент обаче ще продължи да се увеличава, тъй като такива са международните и европейските задължения, може би следващата година вече ще повлияе със сигурност на цените, даже още от средата на тази година", категоричен беше експертът.

В момента няма как да се прогнозира дали ще има лятно поскъпване на горивата, отбеляза той. "Дали ще има по-скъп бензин през лятото зависи от това колко бензин ще се произведе в Европа и САЩ. Цената на бензина в този период зависи както от пътуванията тук, така и в САЩ. През последните две години нямаше летни поскъпвания", припомни Светослав Бенчев.

"Цените в края на миналата година паднаха заради цените на международните пазари. Сега имаме обратните процеси, и затова цените на бензина са се качили с 2,5% а на дизела с 2,8%", обясни Светослав Бенчев по повод повишението с 4-5 стотинки за литър през последната седмица.

"Цените зависят изцяло от международните пазари, в България има засилена конкуренция между веригите, така че няма как да се опитваме да ги задържим. В България по данни на НАП има около 3 000 бензиностанции, от тях около 1400 членуват в Петролната и газовата асоциация. В този смисъл има около 1600 бензиностанции, които не зависят от никого, това са повече от 50%, така че не виждам проблем с конкуренцията. По отношение на търговията на едро, в България има 121 данъчни склада, 14 от тях са на асоциацията. В България картел няма", категоричен беше експертът.

Всичко зависи от цената на петрола на международните пазари, всичко зависи от международните събития, подчерта Светослав Бенчев. По думите му в момента цените вървят надолу заради Венецуела и проблемите около президента Мадуро.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Аб
    абжж
    6 0
    10:06, 8 фев 2019
    Ако мога на всичките да ви го туря биокомпонентно знаете ли къф кеф ще ми направите. Мамка ви алчна
Последни новини