28 °C

Дънинг-Крюгер и самочувствието на некомпетентните

На всеки му се е случвало на работа, докато общува с приятели или по време на семейни събирания: този, който има най-малко знания по дадена тема, да твърди, че знае всичко по нея и  дори да се представя за експерт.

Това явление има име - Ефектът на Дънинг-Крюгер. Това не е болест, синдром или психично заболяване. Присъства във всички до известна степен и го има толкова дълго, колкото човешкото познание, макар че едва наскоро да е започнало изучаването и документирането му в социалната психология.

В своето проучване от 1999 г., публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, Дейвид Дънинг (David Dunning) и Джъстин Крюгер (Justin Kruger) показват данни на нещо, което е известно на философите от времето на Сократ, за който се предполага, че е казал нещо подобно на "единствената истинска мъдрост е да знаеш, че не знаеш нищо".

А доста по-късно, през 1871 г., Чарлз Дарвин казва, че „невежеството по-често ражда увереност, отколкото знанието“.

Казано просто, некомпетентните хора мислят, че знаят повече, отколкото всъщност знаят, и са склонни да се хвалят с това.

За да изпробват теорията на Дарвин, учените изследват хората по няколко теми, като граматика, логическо мислене и хумор. След всеки тест питат участниците какво мислят за представянето си. По-конкретно, участниците са запитани колко от другите участници в теста са се представили по-зле от тях.

Дънинг е изненадан от резултатите, въпреки че потвърждават хипотезата му. Често, независимо от темата, хората, които са се справили зле с тестовете, класират своята компетентност много по-високо.

Средно, участниците в теста, които достигат до 10-ия персентил, класират себе си близо до 70-ия персентил. Онези, които най-малко знаят какво говорят, вярват, че знаят толкова, колкото и експертите.

*Персентил е мярка, използвана в статистиката, посочваща стойността, под която пада определен процент от наблюденията в група наблюдения. Персентилът представя всяка една от 100 равни групи, в които една популация може да бъде разделена според разпределението на стойностите на дадена променлива.

Unskilled and unaware of it: how difficulties in recognizing one's own incompetence lead to inflated self-assessments.
Kruger J, Dunning D.
 

Резултатите на Дънинг и Крюгер са възпроизведени в поне дузина различни области - математически умения, дегустация на вино, шах, медицински познания сред хирурзите и безопасност на огнестрелните оръжия сред ловците.

По време на изборите и в месеците след встъпването в длъжност на президента на САЩ Доналд Тръмп, интересът към ефекта на Дънинг-Крюгер се увеличи. Търсенията на Google за „Дънинг-Крюгер“ достигат своя връх през май 2017 г., според Google Trends, и оттогава остава висок.

Има и "много повече изследователска дейност" за ефекта точно сега, отколкото веднага след публикуването му, разказва Дънинг. Обикновено интересът към тема на някакво изследване се увеличава през петте години след първоначалното проучване, а след това спада.

„Очевидно е, че това е свързано с Тръмп и с различните начини, с които хората си обясняват поведението му - коментира Дънинг, - така че, да, много от тях са политически. Хората се опитват да разберат другата страна. Наблюдава се силно нарастване на политическите пристрастия, те стават по-жестоки и крайни, така че хората се опитват да намерят обяснения".

Въпреки че изявленията на президента Тръмп са изпълнени с грешки, лъжи или неточности, той показва голяма увереност в своите способности.

Той казва, че не чете много, защото решава проблемите "с много малко знания, различни от познанията, които аз [вече] имам."

Той каза в интервюта, че не чете дълги доклади, защото "вече знам точно какво е това".

Той цитира своите "високи нива на интелигентност" при отхвърлянето на научния консенсус за изменението на климата.

Преди десетилетия той заяви, че може да сложи край на Студената война: "Ще ми трябват час и половина, за да науча всичко, което трябва се научи за ракетите", каза Тръмп през 1984 г. пред Washington Post. „Мисля, че все пак знам по-голямата част”.

"Доналд Тръмп надценява знанията си от десетилетия", отбелязва Брендън Нихан (Brendan Nyhan), политолог от Мичиганския университет. „Не е изненадващо, че продължава да се държи по същия начин в Белия дом”.

Дънинг-Крюгер "предлага обяснение за този вид високомерие", казва Стивън Сломан (Steven Sloman), когнитивен психолог от Университета Браун. "Това е Тръмп накратко. Той е човек с нулеви политически умения, който няма представа, че има нулеви политически умения. И това му дава изключително самочувствие."

Сломан смята, че ефектът на Дънинг-Крюгер е станал популярен извън света на изследванията, защото това е прост феномен, който може да се отнася за всички нас. И защото хората отчаяно искат да разберат какво се случва в този свят.

Много хора "не могат да проумеят издигането на Тръмп”.

"Той е точно обратното на всичко, което ценим в един политик, и той е точно обратното на това, което смятахме, че американците ценят", коментира Сломан. И някои от тези хора търсят нещо научно, за да си го обяснят.

Дали хората искат да разберат "другата страна" или просто търсят епитет, ефектът на Дънинг-Крюгер работи и в двата случая, заяви Дънинг, което според него обяснява повишаването на интереса.

Последствията от ефекта Дънинг-Крюгер обикновено са безвредни. Ако някога сте отишли на училище със самочувствие, че „си знаете всичко”, а оценката на учителя покаже друго, значи сте изпитали ефекта на Дънинг-Крюгер.

От другата страна на спектъра ефектът може да бъде смъртоносен. През 2017 г. бившият неврохирург Кристофър Дънч бе осъден на доживотен затвор за осакатяване на няколко пациента.

"Представянето му бе трагично", пише за Дънч негов колега хирург след нескопосана операция на гръбначния стълб, предава Texas Observer. „Той нямаше ясна представа колко лоша е техниката му”.

Дънинг подчертава, че ефектът е особено опасен, когато някой има влияние или средства да нанесе вреда, а няма човек, който да му каже честно, че греши.

Той отбеляза, че няколко самолетни катастрофи биха могли да бъдат избегнати, ако екипажът е поговорил с прекалено самоуверения пилот.

„Трябва да имате хора около вас, които са готови да ви кажат, че правите грешка”, обяснява Дънинг.

Какво се случва, когато некомпетентните не желаят да признаят, че имат недостатъци? Толкова ли са уверени в собствените си познания, че ще отхвърлят самата идея, че могат да ги подобрят?

Не е изненадващо (макар и не по-малко важно), че последващите изследвания на Дънинг показват, че най-ярките представители на ефекта на Дънинг-Крюгер също са и най-малко склонни да приемат критики или да проявяват интерес към самоусъвършенстване.

Тази статия първоначално е публикувана от The Washington Post и примерите, които отразява, са от американската действителност, но ефектът на Дънинг-Крюгер е общочовешки и всеки може сам да намери аналози не само в българската политическа реалност, но и в ежедневието си.


Източник: offnews.bgКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Asenovgrad.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 23.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Откриващата се възможност за кратко пътуване не е за изпускане. Не се колебайте да използвате шансовете си на всички фронтове, на които това ви се отдава. В личен план ще се радвате на спокойствието и удовлетворението, които носи пълноценната връзка. Щастливи сте с човека до вас.
23.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни и се пазете от необмислени постъпки, за които после може да съжалявате. Не са изключени конфликти с близки хора или колеги. Правете неща, които са ви приятни и не изискват особени усилия. Шофирайте спокойно, колкото и да сте напрегнати. Решителността няма да ви е полезна точно сега.
23.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Способността ви да убеждавате ще привлече на ваша страна много съмишленици, както и ценни предимства. Не подценявайте обаче хора, които действат самостоятелно. Има огромни шансове проектите ви да се осъществят, но трябва да бъдете по-настоятелни. В личен план сте объркани, но нещата скоро ще си дойдат на мястото.
23.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на интересите си ще проявите инициатива и ще постигнете намеренията си в сферата, която ви интересува. Не се притеснявайте, имате потенциал да се справите. Вярвайте в себе си и търсете сътрудничеството на хората, които цените. От това зависи в известна степен успеха ви.
23.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес Лъвовете са в стихията си. С размаха на действията си и едновременно с обаятелното си присъствие едва ли някъде ще останете незабелязани. Тежко на онзи, който реши да се изправи на пътя ви – просто ще бъде пометен. Действате хладнокръвно и решително. Резултатите не закъсняват, още днес ще научите новина, която ще ви зарадва.
23.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да ви липсва добра енергия и с желание ще се включите в събитията около вас, дори нещо повече. За много от тях ще станете инициатори, привличайки и други участници. Развлеченията няма да останат на втори план, умеете да създавате настроение и подходяща атмосфера, в която да се забавлявате всички.
23.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Сърцето ще ви подскаже на кое да отдадете предпочитание днес, ако сте затрупани със задачи, които чакат вниманието ви. Но пощадете здравето и нервите, като си дадете малко отдих. Свежият въздух и красотата на природата ще се отразят чудесно на духа ви, а споделените мигове с любими хора ще открият нови хоризонти пред вас.
23.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Без да се губите в догадки и излишни обяснения, ще се съсредоточите върху важни за деня задачи. Бъдете търпеливи към онези, които открито ви показват къде грешите (най-често в служебен план), ако искате съвместната ви работа да продължи. Други ще пристъпят към действия, насочени към подобряване на бита си.
23.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За сетен път ще се убедите, че в този живот са нужни компромиси. Ще се поставите в позиция да изпълнявате желанията на близките си, но по ваше желание. Така вие разбирате съвместното съжителство. От вас зависи дали то ще бъде интересно и приятно. Деловите задачи изискват повече яснота в организацията им.
23.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С рисковани действия днес се отклонявате от пътя, който сте следвали досега. За предпочитане е обаче да бъдете по-търпеливи и по-склонни на отстъпки, когато става дума за сътрудничество. От това ще зависят успехите ви в близко бъдеще, затова не ги поставяйте на карта. Отношенията ви с привлекателна за вас личност може да прераснат в трайна връзка.
23.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Действайте решително днес и не се колебайте да изложите възгледите си. Шансовете са на ваша страна, затова бъдете сигурни в успеха на начинанията си. Проверявайте всяка информация, която е необходима за работата ви. Не излагайте на риск нещо, което вече сте постигнали. Получавате ценен съвет.
23.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Старайте се днес да няма никакви причини за недоволство на работното място. Опитайте се да се съсредоточите само върху едно нещо и бъдете сигурни ,че така усилията ви ще са най-ефективни. Отлагате нещо важно, но помислете дали не пропускате удобен шанс да постигнете своята цел още сега.
23.08.2019
Последни новини