Не съществува препоръка да се спи осем часа

Не съществува препоръка да се спи по осем часа всяка нощ. Седем, седем и половина също стигат. Оптималното за човешкото здраве е до края на седмицата човек да е прекарал 50 часа в сън, така че ако спите по-малко през делничните дни, може да наваксате с дрямка или по-дълъг сън през уикенда. Това твърди изследователят на съня Инго Фитце, който коментира резултатите от анкета за съня на немския вестник DIE ZEIT. В анкетата са участвали близо 100 000 души. Те отговаряли на въпроси, като колко късно заспиват, кога се събуждат, по колко часа спят на нощ.

Проучвания показват, че хората спят средно по седем часа на нощ, а статистиките показват, че продължителността на съня намалява и в развитите страни хората спят между 6 и 7 часа на нощ.

За това от са виновни както социални, професионални и семейни ангажименти, така и новите медии и смартфони, които ни държат будни. Най-големият враг на съня обаче е електрическата светлина.

Експерти от американската академия по съня открили, че приблизително седем часа и половина сън нощем са напълно достатъчни. Въпреки това нуждата от сън се различава при всеки човек и често зависи и от възрастта.

Хората могат да се справят и с по шест часа, но концентрацията, паметта и скоростта на реакция се влошават. Ако човек спи кратко, лошо или и двете за дълъг период от време - например пет години - това се отразява на здравето му. Нивата на кръвна захар нарастват, рискът от диабет се увеличава и имунната система започва да отслабва. Това увеличава податливостта към инфекциозни заболявания и може да причини дори рак. Да спите зле за година-две не е непременно опасно. Но ако страдате от проблеми със съня за дълго време, препоръчително е да се консултирате с лекар.

Средно 1/5 от участниците в анкетата на DIE ZEIT казват, че заспиват след полунощ. В тази връзка Инго Фитце отбелязва, че най-полезното е да се заспива между 22 и 24 ч. Тогава температурата на тялото спада, а концентрацията на хормони на съня се покачва – тоест имаме оптимални условия за сън.

В анкетата участвали и хора, работещи на различни смени, които редовно трябва да напасват съня си спрямо работата.

Попитан от колко време се нуждае тялото, за да се адаптира към такава промяна в режима, Фитце отговаря, че работата на смени вреди на тялото. Хората се нуждаят от време, за да се адаптират към новия ритъм. Например ако посетите държава с часова разлика, ще имате нужда от ден, за да се приспособите, казва той. В работата на смени времето за сън се променя на всеки няколко дена и тялото няма възможност да свикне. Изглежда някои хора успяват да се справят добре с това, но за жалост, не може да се предскаже, на кои това ще повреди в бъдеще и на кои - не.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини