Българите пият между 110 и 120 млн. л. вино годишно

Изображение 1 от 5

    Между 110 и 120 млн. литра вино се консумират на година в България. Данните изнесе на Трифон Зарезан министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов край Свиленград, където участва в ритуала по зарязването на лозите за берекет. По думите му браншът е стабилен. С 14 хил. декара са са увеличили лозовите насаждения през последната година в страната. Масивите с различни грозда са вече над 60 хил. хектара.

    „Това се случва не без помощта на програмата за преструктуриране, която сега влиза в нов 5-годишен период. Тя е с бюджет от 133 млн. евро общо“, отбеляза министър Порожанов. И посочи, че освен преструктурирането на лозовите масиви, в програмите, по идея на бранша влизат още застраховките и възможностите за инвестиции. Подпомагането стига до 600 хил. евро. „Сумата не е за големи инвестиции, но дава възможност да се направят подобрения в избите – подмяна на бъчви и съоръжения“, отбеляза още министър Порожанов.

    След миналогодишната малко по-слаба реколта, земеделският министър очаква тази година да е по-благоприятна.

    Над 60 млн. л. е износът на вино от България. Той върви основно за Китай, САЩ и Русия и ЕС. Над 2 млн. л. е годишният износ за Япония. С падането на митата по споразумението между ЕС и Япония, се очаква количеството да скочи поне двойно.

    От 226 изби, които работят у нас, 72 са чужди инвеститори, отбеляза още министър Порожанов относно интереса към бранша в България от страна на чужденци.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ya
      Yabancı kebap
      12 -1
      15:59, 14 фев 2019
      "Импортът върви основно за Китай, САЩ и Русия"
      Импорт (import) - внос
      Експорт (export) - износ
      Е.си м.йката!
      Овца да беше, пак ще го запомни.
      "Журналист" обаче - никога!
      Кр.Сл. - хич биля и въобще дори!
    • 2
      Ро
      РОБИН ХУД
      2 -1
      20:03, 14 фев 2019
      Язе кат не пия - представям си какви смоци има!
    Последни новини