Ердоган поиска помощ от Путин след изтеглянето на САЩ от Сирия

Турция ще се нуждае от помощта на Русия след планираното американско военно изтегляне от Сирия.

Това заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган по време на разговори с руския си колега Владимир Путин в Сочи, информира ДПА.

Ердоган, Путин и иранският президент Хасан Рохани обсъждат Сирия в черноморския курорт.

"Много е важно да работим заедно при това ново развитие", каза Ердоган.

Турският лидер поиска руска помощ при използването на сирийското въздушно пространство над контролираните от Анкара територии в раздираната от война държава. Той намекна за координация с руската база "Хмеймим" в Северозападна Сирия.

Турция се опитва да създаде "зона за безопасност" до границата си със Сирия. Ердоган призова за координация с Русия по тази инициатива и поясни, че Анкара полага огромни усилия за предотвратяване на атаки в провинция Идлиб.

Путин каза от своя страна, цитиран от руски медии, че срещата може да придаде нов импулс за нормализиране на обстановката в Сирия.

Ердоган се оплака пред руския лидер, че САЩ оказват натиск върху Анкара във връзка с доставката на руски зенитно-ракетен комплекс С-400.

Рохани и Путин пък положително оцениха развитието на двустранните отношения.

По време на срещата с Рохани турският президент заяви, че Анкара е готова да създаде механизъм за търговия с Техеран.

След двустранните срещи тримата лидери започнаха разговори за Сирия. Путин обяви, че е необходимо в скоро време да се сформира комисия за изготвяне на нова конституция. Президентът на Иран пък подчерта, че Вашингтон продължава да поддържа терористи в Ирак и Сирия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини