Два концерта за виолончело с анархистично чувство за хумор (видео)

Двата изненадващи концерта за виолончело са написани със 130 години интервал във времето, но от композитори, които споделят анархистично чувство за хумор. Сeга те излизат на CD, и ако чуете откъсите във видеото, сигурно ще се влюбите и тогава ще ви трябва този линк към албума - https://w.lnk.to/ogccLY

Виолончелистът Едгар Моро и диригентът Рафаел Мерлин споделят впечатления от работата си по концертите за виолончело на Жак Офенбах и Фридрих Гулда  .

Младият френски виолончелист Едгар Моро е страстен, но музикално съвестен изпълнител - идеалният музикант за тези две творби, които уважават и оспорват конвенционалността на концерта. Към него се присъединява оркестър Les Forces Majeures, ръководен от Рафаел Мерлин. Едгар може да звучи ествествено и многолико и заедно с Les Forces Majeures всичко това се смесва тук  - те трябва да са като джазов биг бенд, циркови фанфари и соната на Моцарт едновременно. Това казва диригентът Рафаел Мерлин за записа на концертите.

Колаборацията се оказала вдъхновяваща и приятна виртуозния виолончелист. Музикално нещата се движели много бързо във френския Ferme de Villefavard en Limousin. Проектът е уникален като техника, темпо и прецизност. Има и много красиви пасажи, част от които са показани във видеото. 

Самият процес на записа е показан с великолепни пасажи от концертите и "зад кулисите", което включва кадри с мигиве от живота на симфоничния оркестър. Като например джогинг и скачане по гащи във водата, Докато вървят кадрите с класически музикати, правещи лицеви опори, Едгар Моро разказва за магическата атмосфера на това място. Казва, че може да се усети, докато слушате диска. За артистите е важно, че прекарват добре времето заедно, докато работят по проекта.

Албумът ще е еуфоричен, сърдечен, енергичен и зареждащ, закачлив, весел, особено заради Гулда. Той провокира връзката ни с класическата музика. Бравурен, забавен,  виртуозен, мога да изброя много епитети, смее се виолончелистът. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини