Избраха алтернативно джамийско настоятелство в Кърджали с председател Фахреттин Изет

Изображение 1 от 3

    Вчера мюсюлмани от Кърджали проведоха в централната джамия събрание , на което избраха алтернативно джамийско настоятелство с председател Фахреттин Изет. Първоначално бе издигната кандидатурата на бившия главен мюфтия и съветник на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ-Фикри Сали. Сали обаче отказа да участва в ръководството на алтернативно дамийско настоятелство, обосновавайки се с факта , че е член на Съвета на духовните водачи.

      Събранието започна веднага след обедната молитва. Бяха номинирани двама претенденти за председателския пост: Фахретин Изет и Исмаил Муса. Повече гласове събра Фахретин Изет. Изет е дългогодишен член на старото джамийско настоятелство и негов секретар касиер. Почти 22 години той е управлявал неговите финанси.

       Поради разногласия в старото джамийското настоятелство, породени от ремонта на централния храм подаде оставка председателят Аптула Шефки. Той поиска да се оттегли и Фахреттин Изет. Районния мюсюлмански съвет предложи ново джамийско настоятелство, което бе одобрено от Висшия мюсюлмански съвет и назначено според Устава на мюсюлманското вероизповедание.

     Недоволни мюсюлмани възроптаха в протестна декларация и събраха подписка. Те поискаха оставката на районния мюфтия Бейхан Мехмед и свикване на общо събрание.Главно мюфтийство застана зад Бейхан Мехмед и обяви евентуалното Общо събрание за нелегитимно.Бе подчертано в обръщение до медиите,че джамийското настоятелство е едно от тези в страната, които се назначават от Висшия мюсюлмански съвет.

      Алтернативното джамийско настоятелство се състои от 7 души.За негов секретар бе избран Тасим Мустафа.То разпространи съобщение до медиите, в което се твърди,че е единственото избрано по Устав.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини