14 тона токсични отпадъци изхвърлени край Яна, районът отцепен

14 тона токсични отпадъци са изхвърлени в района на Гара Яна, съобщиха от Столична община, цитирана от NOVA. Районът е отцепен от Дирекцията за аварийна помощ и превенция в столицата. Няма замърсяване на въздуха. На мястото има и полиция.

Вече има и задържан, който е заподозрян за изхвърлените отпадъци.

"В петък вечерта в 22 часа получихме сигнал за миризма в района на промишлената зона на село Яна. Веднага предприехме действия. Уведомихме РИОСВ. Създаден е щаб. Създадохме периметърът около 1 км, за да бъде безопасно за хората. Измерванията показаха по-високи концентрации на въздуха с опасни вещества. Бяха изсипани варели с неизвестно вещество, което е лесно запалимо и токсично. Оторизирана фирма ни помага с преместването на тези варели от реката", каза директорът на Дирекцията за аварийна помощ и превенция към Столична община Красимир Димитров.

Токсичните отпадъци са изхвърлени от служители на фирма, която има площадка за депониране на отпадъци.

"Това е безотговорност по три закона. Това количество е огромно  предизвиква силна задушлива миризма в района. Действието е изключително опасно за живота и здравето на хората. Отпадъците сигурно са изхвърляни с дни", обясни общинският служител.

Ще бъда взети от проби от почвата, за да се установи дали е замърсена.

Източник: http://nova.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Съ
    Сър Пичук
    0 0
    15:53, 18 фев 2019
    Б-ахти изродите,тези са за разстрел.Да тровиш умишлено хората и всичко живо в природата, за да си спестиш някой лев.
Последни новини