ГЕРБ връщат преференциите при гласуване

ГЕРБ ще направят законодателни постъпки, за да възстановят предишното преференциално гласуване и ако държавният глава Румен Радев наложи вето, партията ще го подкрепи в тази част от законопроекта. Това стана ясно на пресконференция след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, свикано от премиера Бойко Борисов, предаде БНР.

Освен това ГЕРБ ще открие процедура за избор на нов състав на Централната избирателна комисия, тъй като мандатът на настоящата е изтекъл. Премиерът Борисов нарече „нахалство“ изявленията на БСП затова, че едва ли не преференцията е отпаднала. По-скоро е бил вдигнат прага на преференцията, но тъй като партия ГЕРБ е била избрана с много преференциални гласове и има много членове в парламента, избрани по този начин, ще остане стария режим. Не трябва да има съмнение у гражданите, че едва ли не са подкрепили някакви важни решения, които са наложени от ДПС.

Според Борисов това, което е накарало ГЕРБ да подкрепи високия праг на преференцията е, че Цветанов се е съобразил с ДПС, които са заявили, че няма да осигурят кворум и ще напуснат заседанието, но извиване на ръце не е имало.

Миналата седмица депутатите окончателно гласуваха промените в Изборния кодекс след 15-часово заседание. Прагът на преференцията беше увеличен и ще е валиден, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от съответната избирателна квота.

Максималният брой избирателни секции в страната извън Европейския съюз остава 35, което засяга и Великобритания след Брекзит.

Депутатите подкрепиха цялостно въвеждане на машинно гласуване след местните избори наесен.

С гласовете на ГЕРБ и част от “Обединени патриоти“ беше подкрепено предложението ДПС да отпадне сегашното изискване за валидност на преференцията от минимум 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и “Воля“ с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От ВМРО призоваха президента да наложи вето. Информация на БНР.

Източник: http://bnr.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    Мина
    3 0
    19:45, 18 фев 2019
    Изнудването като парламентарен спорт. Ако не е БСП , ще е ДПС..
Последни новини