„Вълшебен свят“ и Пленерът по живопис отпаднаха от Културния календар на Хасково

Втора новина за орязване на събития в града идва от Общината днес. Танцов фестивал и арт събитие отпадат от Културния календар през тази година. Орязването на Фестивала „Вълшебен свят“ и Националния пленер по живопис беше решено днес след заседание на комисията, разпределяща средствата по Календара. До редуцирането в Културния, както и при Спортния календар, се стигна след решение по-рано през седмицата на Постоянната комисия по бюджет и финанси към ОбС -Хасково за намаляване на субсидиите. Финансирането на събитията, свързани с културата под шапката на общината, пада с 10 % и сумата се прекроява от 300 000 на 270 000 лева.

За двете събития, който тотална са омахани от Календара в първоначалния вариант на Културен календар от общинската администрация и след защита на план сметките от кандидатстващите за финансиране, са били одобрени по 8 хиляди лева.

Комисията е решила, че тези събития могат да се субсидират по Наредбата за финансиране от собствени приходи на община Хасково на културни институти на територията на община Хасково, общински читалища,местни културни организации и творци.

Това е вариант и за финансирането на събитията за Първа пролет , за които първоначално са предвидени 1 700 лева.

За деня на самодееца 1 март бюджетът е намален от 500 на 100 лева. Деня на Европа е с бюджет 200 лева при първоначално предвидени 1000.

200 лева е бюджетът според новото решение за отбелязването на 24 май при първоначално предвидени 1000 лв. Общината ще може да похарчи за Деня на детето 320 лева, вместо предвидените 3 320 лв.

200 лева остават за Деня на Ботев -2 юни, вместо предвидените 750. Намален е бюджетът за Коледните и Новогодишни тържества. Той става от 41 хиляди лв. на 38 400 лв.

Представителите на Общинска администрация в комисията по разпределение на средствата отново са подписали протокола от разпределението с „особено мнение“, уточниха от кметската администрация. Те смятат, че направеното ново разпределение на средствата ще доведе до отпадането на част от събитията.

В същото време за това, че средствата за финансиране на културни събития по Наредбата за финансиране от собствени приходи на културни институти, организации и творци, се увеличават с 33 %, коментарът от общината е, че това се прави на фона на неяснота колко обществено значими са били финансираните проекти през изминалата година.

Членове на Комисията, прекроила Културния календар днес от страна на общинската администрация са: Велин Балкански-зам.-кмет, Янка Христозова-директор дирекция ХДОН, Светла Табакова началник отдел ОКМДС, Радина Мартинова-главен експерт- счетоводител , Андрей Делиев-главен юрисконсулт и Венета Въжарска главен експерт „Култура“ . Всички са подписали протокола с „особено мнение“.

В края на работния ден протоколът не е подписан и от част от останалите членове на комисията-общинските съветници Деян Янев, Йозджан Мехмед, Атанас Асенов, Ели Костова, Соня Боева, д-р Валя Иванова и Стойка Стайкова.

 Haskovo.net

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ку
    Курдов
    8 -20
    18:36, 21 фев 2019
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • __
      __ducklacke__
      3 -2
      09:56, 22 фев 2019
      Да ти го нахендри слон!
  • 2
    Ан
    Анора
    9 -11
    18:42, 21 фев 2019
    добрата новина.браво!какво особебно мнение,дано се приеме,че да олаче света госпожата.вън на подобни прияви!
  • 3
    Ха
    Хасковлийка
    35 -9
    19:16, 21 фев 2019
    Направо да забранят културата и спорта в този град, абсолютни глупаци!!!
    200 лева за 24 май, 320 лева за Деня на детето, пълен смях и какво по-точно ще направите с тези „големи” суми?!?!?! 24 май е един от най-важните български празници, а се оказва, че нито училището го отбелязва по някакъв начин, нито община, просто един почивен ден. После защо се празнували Хелоуин и Свети Валентин, ами ето затова
  • 4
    Кг
    Кгб
    28 -6
    20:19, 21 фев 2019
    Беливанофф прекали ли !Дано утре си подадеш оставка с твойте "експерти "като табакова и сие .И имам въпрос към теб какъв работи гелосания в общината та всеки ден е там и разпорежда на служителите .
  • 5
    11
    111111
    14 -4
    23:24, 21 фев 2019
    Мутри и култура Само пайнерки и кючек
Последни новини