Лавров: Киев готви провокация с участие на НАТО в Керченския проток

На брифинг за представители на Асоциацията на европейския бизнес (АЕБ), руският външен министър Сергей Лавров агенция заяви, че Украйна кани представители на НАТО да участват в провокация в Керченския проток.

"Сега те вече подготвят нов пробив, също в нарушение на правилата за преминаване на тази сложна акватория. Сега те подготвят нов незаконен опит да преминат без всякакви заявки, без да спазват мерките за сигурност, без лоцман. И те се обръщат, както ми казаха, към страните от НАТО с покана да изпратят свои представители на тези кораби, за да пробият Керченския проток заедно с НАТО", цитират думите на Лавров руски медии.

За това обяви вече и украинската страна. През декември секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов заяви в интервю за  BBC, че украинските военни ще продължат да се опитват да преминат през Керченския проток. В същото време той отбеляза, че поканата кораби на страните от НАТО да се присъединят към действието все още не е получила отговор. По-късно подобно изявление направи и украинският президент Петро Порошенко. Руското външно министерство предупреди, че "това абсолютно безотговорно изявление може само да влоши положението в отношенията между Москва и Киев".

Напрежението около Керченския проток започна на 25 ноември 2018 г. , когато руските гранични служители с използването на оръжия задържаха три кораба на украинския флот и 24 члена на екипажа. Моряците, обвинени в незаконно преминаване на държавната граница на Руската федерация, са в ареста до април, с решение на съда в Крим.

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини