Причинява ли рак Раундъп? Първо федерално дело срещу хербицида на Монсанто

В САЩ започва днес първото федерално дело срещу прочутия хербицид Раундъп (Roundup) на Монсанто (Monsanto). Едуин Хардъмен обвинява глифозата, че е допринесъл за неговото раково заболяване. Ракът на калифорниеца е от същия тип като на Дуейн "Лий" Джонсън, който преди шест месеца спечели дело за 78 милиона долара обезщетение в исторически процес в щата.

Дуейн "Лий" Джонсън, 46-годишен баща на две деца, бе диагностициран с рак на кръвта - неходжкинов лимфом, който е нелечим.

Едуин Хардъмен твърди, че е използвал обилно Раундъп против бурени в имота си още от 1980-те години до 2012 година. Подал жалба срещу Монсанто през 2016 година, след като бил диагностициран с рак. Според нея агрохимическият гигант "е знаел или е имал нужното, за да знае, че Раундъп има недостатъци и не е безопасен препарат и че може да причини рак или други заболявания или тежки увреждания".

В този федерален съд в Сан Франциско в момента се пренасочват над 760 от общо 9300 жалби срещу Раундъп в САЩ. Очаква се процесът да продължи до 25 март. 

Германската група Байер (Bayer), която купи Монсанто за 62,5 милиарда долара, отрича този хербицид да е опасен за здравето и изтъква, че той е разрешен от регулаторите по света.

Глифозатът е определен като "вероятно канцерогенно вещество" от 2015 година от един от клоновете на Световната здравна организация (СТО), но не и от европейските агенции за безопасност на храните и за безопасност на химическите продукти. Все по-голям брой организации се борят за неговата забрана, припомня АФП. Франция се ангажира да го забрани до 2021 година.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини