Делото за продажбата на EVN започна без двама от обвинените финансисти

С четене на обвинителния акт от страна на прокуратурата започна днешното съдебно заседание по делото срещу бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков и бизнесмена Иво Прокопиев.

Дянков, Трайков и Прокопиев, заедно с трима финансисти от компанията "Булброкърс" са подсъдими за продажбата на 33% държавен дял на енергоразпределителното дружество EVN.

Първите трима се явиха в съдебната зала, докато двама от финансистите от компанията "Булброкърс", също с обвинения, не се появиха. 

Припомняме, в края на месец януари 2019 г. делото тръгна по същество. Мотивите на магистратите бяха, че не са допуснати процесуални нарушения, с които отхвърлиха искането на защитата за спиране на съдебното и наказателно производство.

Днес по делото трябва да бъде разпитан министърът на икономиката Емил Караниколов.

Преди делото да тръгне по същество, процесът срещу бившите министри на финансите и енергетиката в първото правителство на Борисов Трайков и Симеон, както и срещу издателя Иво Прокопиев, беше отлаган.

Припомняме, според прокуратурата "БУЛБРОКЪРС" ЕАД са занижили цената на дяловете и от това са настъпили имуществени вреди в размер на 20 829 200 лв.

Обявените тогава за продажба 51 512 броя акции, представляват 33% от капитала на "ЕВН България Електроразпределение" АД.

От своя страна обвиняемите подчертават, че сделката за продажба на EVN е получила одобрение както на Комисията за финансов надзор, така и на Агенцията за приватизация. 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини