CNN разказва за свръхсекретния „Чернобил-2“

След катастрофата в Чернобил, в гората близо до атомната електроцентрала, от съветските военни е оставен силно охраняван навремето свръхсекретен обект с кодово име „Дъга„. Десетилетия след разпадането на СССР историята на този обект съдържа повече въпроси, отколкото отговори, счита американският телевизионен канал CNN.

Официално „Дъга“ е специализирана съветска радарна станция, която може да засича обекти отвъд хоризонта. „Дъга“ се е използвала за ранно засичане изстрелването на междуконтинентални стратегически ракети. Отдалеч конструкцията напомня на гигантска стена, но отблизо се вижда сложна структура от стотици огромни антени и турбини. Височината на конструкцията е 150 метра, а дължината – 700 метра.

Строителството на обекта „Дъга“ е започнало през 1972 година. Съветските специалисти са разработили проекта на гигантска радиолокационна станция, излъчваща сигнали, които се отразяват от йоносферата и по този начин става възможно засичането на обекти отвъд хоризонта.

Някои тайни на обекта, познат и като „Чернобил-2“ разкри бившият командир на радарния комплекс Владимир Мусиец. Според него, обектът „Дъга“ е построен с една единствена цел: разкриването на ядрените атаки срещу Съветския Съюз в първите две-три минути след изстрелването на балистичните ракети.

Обектът „Дъга“ е само приемникът, а предавателят е построен на 60 км от него в малка местност с име Любеч-1, която в наши дни е изоставена. За да обърка противника, съветското командване често е давало единствено номера на тези обекти или несъответстващи на реалността имена.

В съветските карти „Дъга“ е отбелязан като пионерски лагер. Близо до радара е построена автобусна спирка, украсена с мечето, символ на Олимпийските игри в Москва през 1980 година.

Един от първите чужденци, видял Чернобил след аварията, е американският журналист Фил Донахю. Когато запитал официалните лица, какво е това странно съоръжение, получил отговор, че това е недостроен хотел

За първи път радарът започва да работи през 1976 година, когато светът чува гласа на така нареченият „съветски кълвач“ – непрекъснато повтарящ се специфичен импулс, генериран от предавателя. Никой на Запад не е знаел, какво става и какво оръжие пробва СССР. Пораждат се най-различни теории.

Така например, в западните средства за масова информация се появяват материали за оръжие, което може да контролира климатичните промени и дори да оказва влияние на човешкия разум. Спекулациите се усилват от факта, че СССР отрича съществуването на подобно устройство.

CNN заяви, че поради свръхсекретния характер на гигантския радар, всички документи за него са скрити в архивите на Москва или са унищожени. Най-важните елементи на предавателната и приемната антени са пренесени в Русия, а останалото е разграбено от мародери. Ето защо и до днес принципите на работата на „Дъга“ не са известни.

Източник: kaldata.com

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Со
    Собственик
    0 -2
    09:56, 8 мар 2019
    Апаратура за контрол на климата 2-ро поколение в дадени точки на планета чрез стимулация с микро и радио вълни в голяма мощност
Последни новини