Пол Манафорт осъден на 47 месеца затвор

Съдия от Вирджиния осъди бившия мениджър на кампанията на президента на САЩ Доналд Тръмп Пол Манафорт на 47 месеца затвор. Той бе признат за виновен за банкови и данъчни измами, предаде АП.

Произнасянето на присъдата се забави над 4 часа. Прокурорите искаха присъда за Манафорт между 19 години и 24 години затвор.

От юни 2018 г. Манафорт се намира в регионалния затвор във Варшава, щата Вирджиния. Пред съда неговите адвокати поискаха снизходителна присъда заради влошеното здраве на своя клиент, който страдал от подагра.

Съдията настоя, че присъдата на Манафорт не е свързана с разследването за намесата на Русия в американските президентски избори, което се води от специалния прокурор Робърт Мълър. "Той не е пред съда за нещо, което е свързано с тайни споразумения с руското правителство", каза съдията Елис. В изявлението си Манафорт благодари на съдията за "справедливия процес".

Преди произнасянето на присъдата обвиняемият призна, че ще приеме присъдата, защото тя е следствие от поведението му, което го е довело в съдебната зала.

През август Манафорт беше признат за виновен по осем обвинения, свързани с банкови и данъчни измами, както и за неразкриване на банкови сметки в чужди държави.

Той беше изправен пред общо 18 обвинения, но съдебните заседатели не успяха да постигнат единодушно решение по останалите 10 обвинения. Бившият служител на кампанията на Тръмп е изправен пред още една присъда до десет години във Вашингтон, където се призна за виновен по обвиненията в конспирация, отправени от прокурор Робърт Мълър. Делото е насрочено за 13 март.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини