Милионите на мюфтийството и операция "Хоро". Експерт сравнява

Данъчна амнистия за всички вероизповедания прие парламентът при гласуването на промени в Закона за вероизповеданията. Депутатите гласуваха на първо опрощаването на около 8,2 млн. лева неплатени публични задължения до 31 декември 2018 г.

Вносители на законопроекта са от ГЕРБ и ДПС, а в мотивите си те пишат, че финансовата амнистия е в изпълнение на целите на финансирането чрез целева субсидия за текущи разходи. Според вносителите актът на опрощаване е въпрос на държавна финансова политика и не засяга религиозни права и не ощетява никое вероизповедание.

От Българската православна църква обявиха, че нямат задължения към държава, а вече стана ясно, че най-големи задължения имат от Главното мюфтийство. Тази сума е натрупана основно от неизплатени осигурителни вноски.

Вчера измененията бяха одобрени и от водещата парламентарна комисия.

Над 8 млн. лв. са дълговете на Главното мюфтийство от неплатени данъци, осигуровки, заплати и лихви. Всички вероизповедания дължат общо 8 267 000 млн. лв.

Аргументът на вносителите – ГЕРБ и ДПС, е, че амнистията е защита на националната сигурност.

А от БСП  още в сряда заподозряха сделка – опростяване на дълговете срещу подкрепа за отпадане на президентското вето за Изборния кодекс. 

"Мюфтийството съвсем не е толкова сиромахомилско, както се представя. Има над 4700 собствености, които отдава под наем. При всеки нормален български гражданин, който отдаде едно дюкянче под наем, НАП веднага отива и му слага касов апарат". Това коментира пред БНР Николай Панков - експерт по етнически въпроси и бивш главен секретар на мюфтийството.

"Народните представители трябва да видят операция "Хоро", която се вихри в медийното пространство - как агенти на НАП се правят на Щирлиц и влизат в самодейни колективи, за да късат билетчета по 1,5 лв., а същевременно са изтървали крупни суми. Тези 8,2 млн. лв. са влезли в сила след съдебни решения", добави той.

"В закона за опрощаването влизат данъци, акцизи, мита, осигуровки, влизат дори наложените финансови корекции по европейските програми, държавните и общински такси и още ред неща, включително и присъдените съдебни разноски, които в случая с мюсюлманското изповедание са прекалено много - около 3 млн. дължи, защото води 28 загубени дела спрямо държавата и общините по повод на възстановяване на собственост", обясни пред БНР експертът.

Той изтъкна, че за данъци за имущество мюфтийството дължи на община София около 600 хил. лв. само за 2009 г., а на Пловдив - 300 хил. лв.: "Представете си от тогава до сега колко е нараснала тази сума".

Панков обяви, че днес ще сезират правосъдното министерство: "Имаме сериозна декларация и с представяне на тези 140 окончателни дела. Ще попитаме - как точно ще се спази законът и какъв е мониторингът на ЕК по този въпрос, как се нарушава върховенството на закона. Влезлите в сила съдебни дела се изпълняват от всички. Не може група народни представители да се крият зад националната сигурност и да казват, че това е проблем на националната сигурност".

По думите на експерта останалите вероизповедания нямат задължения. "Поставяме мюсюлманското вероизповедание в привилегирована ситуация. Това представлява недопустима държавна помощ. Още днес ще сезираме ЕК за тази нерегламентирана помощ. Това е прецедент". Николай Панков призова и президента "да не мълчи!". "Всяка секунда мълчание от негова страна води до абсолютно съглашателство. Фактически леглото, в което е зачената любовта между ГЕРБ и ДПС, се оказва президентството".

Ако е така, може да говорим за много по-голяма конспирация и заговор срещу българския народ, категоричен е експертът по етническите въпроси.

Откъде идват пари за мюфтийството

"От 5 години получаваме по 2 млн. лв. годишно от турския Дианет (службата, която отговаря за вероизповеданията в Турция). Използват се главно за духовни училища и Висшия ислямски институт". Това междувременно обяви по bTV главният секретар на мюфтийството Джелал Фаик.

Главното мюфтийство дължи 8 109 000 лв., каза той.

"Има политическа воля в момента от ГЕРБ и ДПС да се опростят заемите на Главното мюфтийство и ние приветстваме това. Живеем в трудни времена. Главно мюфтийство е единствената превенция срещу навлизането на радикални елементи в България", коментира той.

Фаик обясни, че парите, които ще получават оттук нататък от държавата всяка година по Закона за вероизповеданията, ще са за текущи разходи - заплати и осигуровки, и за капиталови разходи - ремонт на джамии. Субсидия от държавата ще получава и Българската православна църква.

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    +-
    +-
    4 -1
    15:31, 8 мар 2019
    Избори?!
  • 2
    Ня
    Няма балами
    3 -1
    16:27, 8 мар 2019
    Купуване на избори
  • 3
    Ке
    Кенанския Маймун
    4 -2
    17:18, 8 мар 2019
    Обичам Ахмед Дюнер Аллах и
    Боцко , неговия ляв ташак :)) ... Аллилуйя майки Осман Английски :))
  • 4
    Хи
    хитлер
    4 -1
    19:20, 8 мар 2019
    Подли продажници Ц.Ц и Б.Б. .Цецко мазно днес лъже ли лъже по ТВ.Продадоха се на ДПС.Пак галсувайте за ГРОБ.
  • 5
    Ми
    Мина
    2 0
    20:35, 8 мар 2019
    Пазарлъкът и изнудването е нещо характерно за ДПС. Всяко опиране до тях е свързано с условие. Ако Цветанов търси съдействие от ДПС , за да осигури кворум в Парламента , да знае,че в скоро време ще му се наложи да предложи на депутатите турски като втори официален език. Така че да спре с тегелите до тази парламентарна група , а да си стегне своите хора и партньори.Прави втори гаф за три седмици.
  • 6
    На
    Наблюдател
    4 0
    14:36, 9 мар 2019
    Това е двоен стандарт! Ако някой продава семки, ще го погнат за осигуровки, данъци, касови апарати. Големи длъжници бяха и футболни клубове, нали пред закона всички трябва да са равни! Сбъркана история!
  • 7
    Ра
    Разбирач
    0 0
    13:37, 12 мар 2019
    Що не опростят дълговете на болниците ами тези на Абитата ?????????

    Мислете !!!
    Весели Избори
Последни новини