Официално: "Аджибадем" остава собственик на "Токуда" и "Сити клиник" и влага 18 милиона лева

Турската болнична група Acibadem (Acibadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş) спира процеса по продажба на своята верига болници в България, съобщиха официално от дружеството. Както стана ясно в петък, причината за отказа е подобряващото се финансово състояние в Турция.

Именно срива на лирата накара групата да започне процес по продажба на активите си в България през октомври 2018 година. "Групата реши да преразгледа решението за продажбата заради подобряването на факторите в турската финансова стабилност и намаляващия валутен риск", казват от компанията.

От "Аджъбадем" посочват още, че предстои и реализирането на нови инвестиции. През следващата една година инвестиционния план на групата възлиза на 18 млн. лева, които ще бъдат разпределени за технологии и подобряване на сградния фонд в лечебните заведения, казват оттам.

Турската болнична група Acibadem (Acibadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş) навлезе в България през юни 2016 г., като придоби Болница "Токуда" и се сля със "Сити Клиник", създавайки най-голямата верига лечебни заведения у нас - "Аджъбадем Сити Клиник". Групата включва четири болници и три медицински центъра, като и трите столични болници са единствените у нас, акредитирани от Joint Commission International (JCI). Стойността на сделката бе €125 милиона.

Самото българско дружество "Аджъбадем Сити Клиник" от своя страна е на загуба за 2016 и 2017 година в размер на над 24 милиона лева.

В българската компания освен турската верига "Аджъбадем" участие имат и Иван Ангелов, който е собственик на най-големия производител на птиче месо в страната "Градус", както и бизнесменът Петър Дудоленски. 62% от дружеството се управлява от турските собственици, а 23% са в ръцете на българските акционери.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини