По-сериозни санкции за родителите, чиито деца не ходят на училище

Обмислят се сериозни социални рестрикции за семействата, чиито деца не ходят на училище. Това заяви в Хасково министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

1100 екипа с над 11 хил. специалисти от различни сфери участват в комисиите за връщането на децата, отпаднали от образователната система отново в училище и детската градина. 40 хил.деца са започнали отново да учат, някои от тях са отпаднали повторно. Има скрито отпадане на ученици от образователната система у нас, призна министър Вълчев по време на гражданска дискусия, свързана с образованието. Той посочи, че това са ученици, които не са отписани от клас, но не успяват да придобият основни знания. Затова фокусът на работа с тези ученици трябва да бъде насочен трайно към ежедневно посещение в училище, не да се проследяват те само в началото на учебната година, когато трябва да бъдат записани, посочи министърът. Към представителите на местната власт на форума той се обърна, че ролята на общините в този процес и ключова.

Красимир Вълчев призна, че държавата няма достатъчно механизми за принуждаване на тези, които не изпращат децата си в училище. Затова от министерството ще направят предложения за изменения за Закона за социалните помощи и семейното подпомагане. „Разбира се, че трябва да подхождаме с методите на убеждението, но има ситуации, в които трябва да се използват инструменти за принуда. Това, което със сигурност ще направим съгласувано с народните представители е, да се внесат предложения за изменение на Закона за социалното подпомагане и Закона за семейните помощи за деца, така че в по-дълъг период да се спират семейните помощи.“, каза министърът. Той бе категоричен, че няма как задължителното образование да се реализира без принуда, но тези мерки са всъщност в интерес на децата.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини