Издирваната в САЩ за пирамидата OneCoin Ружа Игнатова участвала в над 30 фирми у нас

Името на Ружа Игнатова – издирвана в САЩ за измама в особено големи мащаби, е замесено у нас в над 30 фирми. През 2014 г. тя е обявена за бизнес дама на годината в България, според информация на bTV.

През миналата седмица прокуратурата в Съединените американски щати съобщи, че издирва Игнатова по обвинение за откраднати „милиарди долари“ чрез фалшивата ĸриптовалута OneCoin.

Справка в Търговския регистър на България показва, че тя е участвала в управлението на 26 фирми и е била собственичка на други 5. Постепенно до 2017 г. тя е продала своите фирми и се е оттеглила от всички останали.

Две от фирмите на Ружа Игнатова са прехвърлени на баща ѝ Пламен, с адрес в Габрово. Местните познават фамилията и членовете ѝ, но не са ги виждали повече от 10 години.

Други две от фирмите са прехвърлени на името на общ работник, пребивавал в общежитията на Националния център по обществено здраве и анализи в столичния квартал „Стрелбище“.

„Той наистина е кръгъл сирак. Няма дом, няма къде да живее и по тази причина му е дадена възможност да живее в служебното общежитие“ – посочва доц. Теодор Панев, главен секретар на НЦОЗА.

„Собственост се прикрива и по този начин едни фирми купуват други, вливат се, сливат се и става една огромна каша, накрая изобщо не е ясно кой ще носи отговорността и кой ще плаща сметката“, коментира адвокат Ивайло Дерменджиев.

Финансовата пирамида OneCoin работи в повече от 20 държави. Тя е основана през 2014 г. – годината, през която Игнатова е печели приза за бизнес дама на годината у нас. Тя е ръководела структурата до октомври 2017 г. , когато следите ѝ се губят.

Правосъдното министерство на САЩ съобщи, че във връзка с пирамидата OneCoin американските власти са задържали брата на Ружа Игнатова – Константин Игнатов.

Източник: bTV

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини