Лондон и Брюксел са близко до Брекзит без сделка. Брекзит е мъртъв, скандират еврофили

Няма да има Брекзит! Брекзит е мъртъв, скандираха около 300 еврофили снощи пред британския парламент и аплодираха отхвърлянето от депутатите на споразумението за развод с Европейския съюз, предаде Франс прес.

„Това е чудесно, това е още един етап, с който да останем в ЕС“, заяви 82-годишната Нина Хаул, която участва в демонстрации под прозорците на Уестминстър „от 14 месеца“, при всяка парламентарна сесия за Брекзит.

Противниците на Брекзит бяха окичени със сини и жълти гирлянди, с цветовете на европейското знаме. Те искаха парламентът да отхвърли споразумението, за да може след това да се свика нов референдум с надеждата Великобритания да остане в ЕС.

37-годишната Ема Кнагс бе дошла да защити правото си на свободно движение и заяви: „Цялото ми семейство е облагодетелствано от европейското гражданство. Родителите ми живяха 28 години в Белгия, където съм родена и успях да науча други езици“, казва тя.

Други привърженици на оставането в ЕС са обезпокоени за сигурността. „Допускам, че тероризмът може да се върне във Великобритания, ако има Брекзит“, казва 55-годишният ирландец Питър Бенсън, който от 35 години живее във Великобритания.

Пред парламента имаше и няколко десетки привърженици на Брекзит, които също бяха доволни.

„Гласувахме за излизане от ЕС, следователно трябва да излезем от ЕС, нали сме демокрация“, казва Сюзън Никълсън, дошла от Йоркшър. Лондончанката Хариет се надява, че Брекзит ще върне величието на Великобритания, ще промени облика на „свръхнаселения“ Лондон и ще накара „някои хора да си заминат“,  

Разочарование е първата реакция в Брюксел след гласуването на британския парламент за споразумението за Брекзит. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск реагира първи и каза, че Лондон и Брюксел са близко до Брекзит без сделка. Той допълни, че Брюксел е направил всичко възможно да се стигне до споразумение, съобщи БНТ.

Главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние каза, че ако сега има някакво решение за задънената ситуация за преговорите в Брекзит, то трябва да дойде от Лондон.

За да се отложи Брекзит, трябва да има основателна причина за това. Брюксел очаква такава да бъде посочена от Лондон, а след това да се гласува от всички държави-членки на ЕС. За това е необходимо време, каквото едва ли ще има до 29 март, когато Великобритания трябва да напусне ЕС.

Сценарият на Брекзит без споразумение се приближава, заяви снощи германският външен министър Хайко Маас след като британската Камара на общините за втори път отхвърли споразумението на министър-председателката Тереза Мей с Брюксел.

„Нека кажем ясно: с това решение се приближаваме все повече към сценарий без споразумение“, гласи декларация на Маас.

Той упрекна Обединеното кралство, че „нехайно си играе с благоденствието на гражданките и гражданите, както и с икономиката“.

„За жалост сега мога само да кажа, че Германия се подготви възможно най-добре за най-лошия случай. Разбира се, ние се надяваме все още, че в следващите 17 дни ще можем да избегнем хаотично излизане на Великобритания от ЕС“, се посочва в декларацията.

Маас подчертава, че не бива да се спекулира, а да се изчака развоят в британската вътрешна политика. Според него ситуацията е в ръцете на Камарата на общините, след всички възможни отстъпки от Брюксел.

В първите коментари след снощното гласуване, с което британските депутати отхвърлиха отново сделката на Тереза Мей с Брюксел, пред Великобритания има два пътя – да излезе без сделка или да отложи Брекзит с евентуалното намерение за нови избори или референдум по въпроса. Вторият вариант бе поискан от Корбин, лидер на Лейбъристката партия. Какво точно ще се случи, ще решат днес и утре британските депутати.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини