Окръжният съд реши: Главният архитект на Асеновград е невинен

Окръжен съд – Пловдив призна подсъдимия Константин Атанасов за невинен в това, че:

- на неустановен ден през месец ноември 2016 г. в Асеновград, в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно положение – главен архитект на община Асеновград, е поискал от Свилен Биков - управител на офис на ПИБ в Асеновград, 10 000 лева подкуп и на 10 декември в Пловдив, в съучастие с Митко Захариев - управител на „Аквапроект“ ЕООД, е приел дар от 8 000 лева, изплатени от ПИБ - София, за да извърши действие по служба (на основание чл. 141 ал.1 от ЗУТ да съгласува идеен инвестиционен проект за обект „Реконструкция и преустройство на хотел „Асеновец“ в „многофункционална сграда със смесено предназначение“ с възложител ПИБ – София. Това било извършено чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, като Атанасов заявил на Биков, че, за да се случат нещата, трябва да бъде нает Митко Захариев за консултант по ВиК-часта на проекта).

На основание чл. 304 от НПК съдът оправдава Атанасов по повдигнатото му обвинение за извършено престъпление по чл. 302, т.1 и т.2 вр. чл.301 ал.1 вр. чл.20 ал.2 вр. ал.1 от НК.

Със същата присъда съдът призна Митко Захариев за невинен по повдигнато ;w обвинение, че за времето от края на ноември до 10 декември 2016г. в Асеновград и Пловдив като помагач, в съучастие с Константин Атанасов, умишлено е улеснил последния, в качеството му на длъжностно лице – главен архитект на Асеновград, да приеме дар – парична сума в размер на 8 000 лева, платена от ПИБ – София, за да извърши посоченото действие чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, а помагачеството е осъществено чрез изготвяне и предоставяне на оферта от името на „Аквапроект“ до ПИБ АД за консултантска дейност. Захариев съставил и предоставил фактура с получател ПИБ и доставчик „Аквапроект“ за сумата от 10 000 лв., в която посочил банковата сметка на доставчика, изтеглил от същата сума 8000 лв. и ги предал на Константин Атанасов.

На основание чл. 304 от НПК Захариев е оправдаван по повдигнатото му обвинение по чл. 302, т.1 и т.2 вр. чл.301 ал.1 вр. чл.20 ал.4 вр. ал.1 от НК.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини