Идва горещо лято, вероятно много горещо

Британската метеослужба UK MET публикува сезонните си прогнози за предстоящите пролет и лято. Според тях, с голяма вероятност предстоящото лято 2019 на година, за района на Югоизточна Европа и нашата страна ще бъде с температури над обичайните.

Докато в прогнозите за валежите ясен сигнал на практика липсва, т.е вероятността за наднормени, поднормени или нормални валежи е приблизително еднаква.

За разлика от тях, прогнозираните от авторитетната метеослужба вероятности за наднормено лято превишават няколко пъти до цял порядък тези за поднормен летен сезон.

На нея са прогнозирани вероятностите за наднормено, нормално или поднормено лято на европейския континент и площите около него. В горната част от картинката е показана оценката на вероятността за по-топло от обичайното лято. Видимо, за почти целия континент, тя е далеч над 50 на сто.

В средата и долу са прогнозите за вероятността лятото да бъде околонормално в температурно отношение и съответно да бъде хладно, т.е със средни температури, по-ниски от обичайните.

Видно от картите, тези вероятности са съответно под и доста под 50 на сто.

Още по-любопитна е вероятностната прогноза за това, лятото да бъде с температури много над или много под обичайните.

На картата са посочени по райони вероятностите за двата крайни квинтила. Въпреки непознатият за мнозина термин, ако се абстрахираме от задълбочаване в статистическите дебри и терминология, няма нищо сложно. На картата всъщност е показана прогнозата за реализация на един от петте варианта: много хладно, хладно, нормално, наднормено или много наднормено лято. Обичайно, най-вероятни са средните категории, но в случая британската метеослужба предвижда силно изкривяване на графиката вдясно, т.е много по-вероятен е вариантът да се реализира много горещо лято.

За нашата страна вероятността за твърде хладно лято практически отсъства, тя е под 5 на сто.

В същото време, възможността лятото да бъде с температури много над обичайните е оценена на около и над 50 на сто, а за части от Черноморието, цялата Дунавска равнина и някои централни и южни райони, тази вероятност е дори в рамките над 60 до 100 процента.

По този начин, вероятността за много наднормено лято е над един порядък - повече от десет пъти по-голяма от тази за реализация на хладно лято. Да благодарим ли на глобалното затопляне?

Какво предвиждат другите метеоцентрали?

Прогнозата на американската НОАА и на още десетина дългосрочни модела на канадските и американски институции, издаващи подобни прогнози, са също, в голямото си мнозинство, за наднормено лято, като предвижданите аномалии спрямо класическия 30-годишен период са от около 1 до 3-4 градуса средно за сезона.

Прогнозата на китайския Пекински климатичен център (BCC), също предвижда сезонна аномалия за нашата част на континента от около 2 градуса (вижкартата в галерията).

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини