Лидерът на кемалистите Кемал Калъчдароглу се окичи с българска мартеница за късмет на изборите

Турският политик и лидер на опозиционната Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу се окичи с традиционна българска мартеница, което не убягна от погледите на журналистите.

Миналата седмица Кълъчдароглу посети град Къркларели, където съпругата на кандидата за общински кмет от неговата партия Туна Сойкан – Семра Сойкан му подари традиционна българска мартеница. Оттогава турският лидер не сваля мартеничката от китката си.

Турските медии отбелязват, че мартеницата е стар български обичай и е пренесен в Турция от българските изселници, която се слага с настъпването на месец март и се вярва, че носи здраве и сила и се сваля чак когато притежателят й види първите щъркели.

„Дай Боже, желанието ми да се сбъдне!“

В телевизионното си участие по турската NTV Кемал Кълъчдароглу, който претърпя поражения на девет поредни избори отговори и на въпроса защо е сложил българската мартеница. От отговора става ясно, че последната надежда за победа на местните избори (31 март) на турският политик е мартеницата.

„Отидох в Къркларели. Според традицията, когато се връзва мартеница се пожелава нещо. Когато видиш щъркел мартеницата се сваля. Все още не съм видял щъркели. Отидох в Измир, за да видя щъркели, но не видях. Бях в Айдън, но и там не видях. В Хатай също не видях. Може би когато отида в Анталиs ще видя и ще сваля мартеницата. Дай Боже, желанието ми да се сбъдне!”, заяви Кълъчдароглу.

Obzornews.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини