Русия разположи в Крим стратегически бомбардировачи

Русия разположи ескадрила стратегически бомбардировачи-ракетоносци Ту-22М3 на Кримския полуостров. Това съобщи пред медии председателят на комисията по отбраната и сигурността в Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Виктор Бондарев

Руският сенатор заяви, че Москва е взела това решение в отговор на разполагането от НАТО на системи за противоракетна отбрана в Румъния, което той нарече "сериозно предизвикателство". По думите му бомбардировачите са разположени във ВВС базата в Гвардейск, което "кардинално променя баланса на силите в региона".

Ту-22М3 могат да носят ядрено оръжие.

"Ако не беше оперативното връщане на Крим и Севастопол в състава на Русия, тези територии биха станали протекторат на САЩ. Американците мълниеносно биха разположили там свои бойни комплекси. В случай на война би било възможно безпрепятствено да се поставят прегради пред нашите кораби: например, да се минира дъното на Босфора", заяви Бондарев, цитиран от ТАСС. 

Според него в момента такъв сценарий на развитие на събитията е "напълно изключен, тъй като (ракетните) комплекси "Искандер" всеобхватно контролират черноморското крайбрежие по цялото му протежение, включително и Босфора".

Източник: ClubZ.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини