12 °C

Al Jazeera: Вече сме в епохата на цифровия колониализъм

IT корпорациите се стремят към технологична хегемония в развиващите се страни и получават своето. Google, Uber и Facebook действат точно като колонизатори, само че вместо материални ресурси те изпомпват данни.

Експлоататори в наши дни

Гигантите от Силициевата долина се превърнаха в ново поколение колонизатори и експлоататори, счита социологът Майкъл Кует (Michael Kwet). В своята статия в Al Jazeera изследователят припомня на всички класическите методи на колониализма – отчуждаване на хората от земите им, експлоатацията на труда и завземането на ключовите обекти на инфраструктурата.

Според учения, в наши дни IT корпорациите действат по съвсем същия сценарий. Само че сега вместо железопътни линии и природни ресурси се използва затворен сорс код, корпоративни облачни системи и централизирани онлайн услуги за следене на потребителите.

Кует обвинява големите IT компании в обогатяване за сметка на развиващите се страни.

„Технологичните корпорации извличат данни и печалба от целия свят, а цялата цифрова мощ и информационни ресурси се концентрират в една държава – в САЩ. Но Китай съвсем скоро ще се включи в тази надпревара“ – заяви социологът.

Изследователят дава няколко примера за цифровия колониализъм. В ЮАР, Google и Facebook доминират на пазара на онлайн рекламата и лишават локалните медии от каквито и да било перспективи. А компанията на Зукърбърг популяризира в развиващите се страни своя проект за безплатен интернет Free Basics, който нарушава принципите на мрежовия неутралитет.

Uber подкопава пазара на автомобилните превози, като таксиметровите шофьори в ЮАР и Кения воюват със служителите на тази услуга.

„Бедните страни внезапно се сблъскаха с лавина от нови и достъпни онлайн услуги и технологии, като почти никоя от тях не може да да създава собствени продукти от подобен род и не могат да се конкурират с технологичните гиганти. Също така, те не могат да защитят своите жители от цифровата експлоатация“ – отбеляза Кует.

Единствено отворен код

Социологът счита, че софтуерът със затворен код поставя потребителите в уязвимо положение. Той цитира думите на Ричард Столман, който още през 80-те години заяви, че всяка програма със затворен код и без свободен достъп се превръща в инструмент за налагането на несправедлива власт.

„Ако Microsoft нямаше всички права на операционната система Windows, то активистите биха проникнали в нея и биха я усъвършенствали по такъв начин, че да не следи потребителите“ – счита Кует.

Другият проблем са мащабните облачни системи, през които преминават нашите данни. С тяхна помощ корпорациите тренират своите ИИ алгоритми и нарастват своята технологична мощ. Тези компании имат необходимите финансови и политически ресурси, за да налагат своите правила по целия свят.

Жителите от развиващите се страни нямат подобна власт и са принудени да живеят по правилата на Силициевата долина, наложени от друг континент.

Към днешен ден корпорациите са от ползва на обществото. Facebook например дава възможност на хората да се свързват, независимо къде се намират. Но да не забравяме, че колонизаторите също строяха железопътни линии, които свързваха различните региони.


Интересно е, че бившият ръководител на Google Ерик Шмидт счита, че съвсем скоро уеб пространството ще се раздели на два лагера – американски и китайски. При това доминиращата роля ще играе Китай, който не само ще започне още повече да предлага своите стоки и услуги, но и да налага своите правила.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини