Италиански антиваксър активист хоспитализиран с варицела

Една от най-знаковите фигури в борбата против ваксините в Италия - Масимилиано Федрига, бе хоспитализиран с варицела. Той е член на управляващата в Италия партия „Северна лига“ и е президент на региона Фриули - Венеция Джулия, чиято столица е Триест. Политикът обаче е по-известен, като един от най-гласовитите противници на решението на италианското правителство да въведе задължителни детски имунизации, съобщава „Дейли Мейл“.

В началото на месеца Италия обяви, че децата под шестгодишна възраст ще бъдат връщани от училище или детска градина, а за родителите им ще има глоби, ако те не са ваксинирани. Решението е взето на фона на нарастващите случаи на морбили. Само през януари в страната са били регистрирани 165 случая на морбили.

Според Федрига това решение представлява принуда. Освен това политикът твърди, че 12-те задължителни ваксинации против болести като варицела и морбили, са лош метод за убеждение на противниците на имунизацията, предава италианският ежедневник „Ла Вангуардия“.

„Това е сталинизъм“, заяви Федрига при въвеждането на 12-те задължителни имунизации за деца през 2017 година.

Разболяването от варицела на известният италиански антивъксър предизвика дебати в социалните мрежи.

Известният микробиолог Роберто Буриони сподели новината за варицелата на г-н Федрига в Twitter, като заяви, че това е полезно за повдигането на темата от необходимостта за ваксинации и при възрастните.

„Г-н Федрига, както и много други възрастни, не са се ваксинирали... ако е бил ваксиниран като възрастен, той ще бъде в перфектно здраве“, споделя Буриони.

„Ако той зарази бременна жена, това ще доведе до аборт или до раждането на увредено дете“, допълва лекарят.

„Единственият начин да избегнем подобни трагедии е да ваксинираме всички, за да предотвратим разпространението на този опасен вирус, който би могъл да навреди много повече на по-уязвимите“, заключва Буриони.

Мнозинството от потребителите на Facebook и Twitter обаче взеха Федрига на подбив, намирайки иронията в това, че водещ антиваксър се е разболял от болест, против която има ваксина.

„Винаги съм бил за ваксините. Просто смятам, че те не трябва да се налагат насилствено“, отвърна Федрига.

Лекарите посочват, че неваксинираните излагат на риск не само себе си, но и околните. Заразяването с болести, против които има ваксина, е опасно не само за бременните, но и за хората, които са с ниска имунна система, в следствие на химиотерапията и борбата с рака.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини