17 °C

ЕС глоби Google с 1.5 млрд. долара за злоупотреба с рекламния си монопол

Европейската комисия наложи поредна глоба на американския технологичен гигант Google за нарушаване на антимонополните правила на Европейския съюз.

Незаконните практики са свързани с услугата AdSense. Очакваше се, че глобата ще е голяма, но едва ли някой е предполагал, че тя ще достигне 1.5 милиарда евро.

Еврокомисарят Маргрете Вестагер съобщи, че ЕС е решил да глоби компанията с тази сума, защото злоупотребата с доминиращо положение на онлайн рекламния пазар е продължила повече от 10 години.

"Google циментира господството си в интернет рекламите и се пази от конкуренция, като въвежда антиконкурентни клаузи в договорите с трети интернет страници", казва тя. "Това е незаконно според европейските антитръстови правила", припомня Вестагер.

Самата AdSense позволява поставянето на търсачката на Google и когато потребителите търсят чрез нея, технологичният гигант им показва реклами, които после дели със собственика на сайта. През 2016 г. тези правила са премахнати.

ЕС отбеляза, че глобите също не са краят на разследването на технологичния гигант.

„Google също така е длъжен да отоваря по граждански искове за обезщетения, които могат да бъдат предявени пред съдилищата на държавите членки от всяко лице или бизнес, засегнати от антиконкурентното му поведение“, казва Брюксел.

Това е третата глоба, която ЕС налага на Google през последните няколко години.

Миналата година компанията получи рекордна санкция от 4.3 милиарда евро заради злоупотреба с господстващата позиция при Android, а година по-рано бе глобена с 2.4 милиарда евро заради манипулиране на резултати в търсачката.

Решението вероятно има и политически елемент. Европейските избори започват през май и много избиратели виждат технологичните гиганти като Google като част от проблема с неравенството в доходите и агресивния американски корпоративизъм.

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини