България ще изнесе 640 тона шафранови луковици в Китай за 6,5 млн.евро

Изображение 1 от 2

    В рамките на три години България ще изнесе в далекоизточната държава общо 640 тона шафранови луковици, съобщава сайтът на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

    Българска делегация с представители на Центъра и на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти в момента е на посещение в Китай. Споразумението е подписано в Ханджоу, район Сяошан, от китайска страна то е подкрепено от „Джъдзян Янтйен за земеделие, наука и технологии Ко.“ ООД.

    Документът предвижда 3-годишен план за изпълнение. С подписите на директора на Центъра Васил Гелев, на председателя на шафрановата асоциация Хасан Тахиров и на ръководителя на китайската компания Джу Ханлян е договорено през 2019 г. страната ни да изнесе първите 40 тона от продукцията, догодина – 200 тона и през 2021 г. – 400 тона.

    Общата стойност на шафрановия минзухар, който ще бъде експортиран за КНР, възлиза на 6,5 млн. евро. На церемонията по подписването присъстваха Фан Дзюн, зам.-кмет на район Сяошан, ръководството на Аграрния университет в Пловдив и учени от Джъдзянския университет.

    На 18 март в гр. Ханджоу се състоя академичен форум, организиран от българския Център. Там професори от Джъдзянския университет обмениха опит с колегите си от Аграрния университет в Пловдив и председателя на българската шафранова асоциация Хасан Тахиров. Обсъдени бяха проекти за сътрудничество между двата университета в областта на бубарството, шафрановата индустрия, електронната търговия и изграждане на съвместни лаборатории за повишаване на безопасността на храните, както и обмен на студенти. На 31 октомври 2018 г. Китай и България се споразумяха да работят за насърчаване на сътрудничеството и информационния обмен, за популяризиране на селското стопанство, науката и технологиите, търговията, туризма и културния обмен в областта на шафрановата индустрия.

    През ноември миналата година българска делегация посети и „Меката“ на шафрана – Иран. Там в град Машхад Тахиров подписа Рамково споразумение за изграждането на център за изследване на тази изключително скъпа култура. Три големи ирански холдинга ще инвестират в създаването на този център. Тахиров е ентусиаст от Кърджали, които положи огромни усилия да популяризира отглеждането на минзухара у нас и много стопани вече се отказват от традиционното за Родопите и други райони отглеждане на тютюн.

    offnews.bg

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ду
      Дучо Мундров
      3 0
      17:54, 21 мар 2019
      Рибата още в морето те сложи ли тигана
    Последни новини