С АртBus в Източните Родопи

Изображение 1 от 4

    Вдъхновени от модела на пътуващия театър от европейското Средновековие, когато гръцкият театър умира, но се появявят пътуващите артисти, способни да обикалят градове и села, изпълнявайки изкуство „на живонавсякъде под откритото небе“, Арт движение Кръг и група творци се опитаха да възпроизведат вдъхновението на живия нестандартен контакт с разнообразни публики чрез същия тип изкуство „в движение“. Проектът „С АртBus в Източните Родопи“ се осъществява от март до септември т.г. с подкрепата на Национален Фонд „Култура“ и в партньорство с 4 общини – Кърджали, Ардино, Момчилград и Крумовград. Сред „пътуващите артисти“,освен екипът на Кръг, са цигуларят проф. Мичо Димитров – концертмайстор на Пловдивската опера, поетът Николай Милчев, рок и поп- певицата Лика Ешкенази, писателката Петя Димитроваи младата реставраторка на църкви и джамии Есин Ибрям. От изследователски интерес към артистичния експеримент към тях се присъедини и историчката от Бурса Нергиз Дурмуш, родена в село Мост.

    Часове наред публиките на артистичния минибус се превръщаха едновременно в съавтори и изпълнители, както в градския парк в Момчилград, в комплекс GarsON в Кърджали, в двора на СУ „Васил Левски“ в Ардино, в музикалната зала на ОДК в Кумовград, в двора на детската градина в село Мост, така и по случайни места по маршрута. Емоцията от срещата с „пътуващи артисти“ бързо се прехвърли и в социалните мрежи. Много вълнения предизвикаха постовете със снимкина маестро Мичо Димитровот импровизираните му концерти с деца и младежи в Кърджали, Момчилград и Ардино, където той беше наричан „пътуващият цигулар на Родопите“.

    Сголям заряд протекоха импровизираните изпълнения на ансамбъл „Изворче“ от Крумовград заедно спопулярната в България поп, джаз и етно изпълнителка Лика Ешкенази, независимо че се срещаха за първи път. Свикнали сме да виждаме Лика на българска сцена, но тя е добре позната и на сцените в Израел, Сърбия, Унгария, Италия, Сърбия и Гърция. В последно време я свързват най-вече с изпълнението на автентични еврейски песни. Музиката е голяма част от нейния живот, но не всичко. Вълнува я и историята на нейния народ – многобройните преселничества и бягства, както и целенасоченото му изтребление по време на Втората световна война. И може би затова голяма част от песните й са молитви, а при изпълнението им публиката в Крумовград често пееше и танцуваше заедно с певицата. Носителите на много награди от ансамбъла за автентичен фолклор „Изворче“ към НЧ „Христо Ботев 1914“, които си партнирахас Лика в изпълнение на автентичен фолклор, останаха верни на принципа си: „Изворче“ е мястото, което ни обединява и ни научава да живеем заедно, да укрепваме приятелства, да раздаваме добрини и обич. И днес е един такъв ден!“ Гайдата на музикалния им ръководител Митко Карамфилов се превърна в истински жив съучастник на всички млади и стари певци и танцьори.

    Пътуващият екип на Кръг успя да обяви и в 4-те общини на областта литературен конкурс за младежи на тема „Напиши ми стих и вземи сърцето ми за спомен“ с краен срок 29 март. А след това идва времето за награди и нови публични изпълнения на таланти от Кърджали, Ардино, Момчилград и Крумовград по неочаквани места, където сцената е откритото небе на Източните Родопи.

    Това съобщиха от Арт движение "Кръг"

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини