Мозъците ни произвеждат нови клетки дори на 90-годишна възраст

Хората произвеждат нови мозъчни клетки до 90-те си години, но появата на нови неврони бележи спад при пациентите с Алцхаймер, твърдят учени.

Откритията ще помогнат на лекарите да диагностицират Алцхаймер в ранна фаза и да идентифицират хората в риск, при които редица упражнения и други терапии биха могли да насърчат производството на нови мозъчни клетки.

Изследването е поредното по темата, разделяща учените на два лагера. Едните твърдят, че човек се сдобива в пълният набор мозъчни клетки в зрелостта, а другите, че нови неврони продължават да се появяват дори с напредване на възрастта.

В рамките на новото изследване учени от Испания провели експерименти с мозъчна тъкан, дарена от 13 души на възраст от 43 до 87 години. Всички те били клинично здрави до смъртта си.

Учените открили, че макар здравите мозъци да съдържали новсъздадени неврони, броят им намалявал с възрастта. Във възрастта между 40 и 70 години, броят на новите неврони бележел спад с около 40 000 до 30 000 на кубичен милиметър.

Новите клетки били родени в така наречения гирус дентатус - част от хипокампуса, който играе централна роля в ученето, паметта, настроението и емоциите. Постепенното намаляване на мозъчните клетки върви ръка за ръка с влошаването на когнитивните функции с напредване на възрастта. Смята се, че при хората на средна възраст броят на невроните на кубичен милиметър намалява с около 300 на година.

Според изследването причината изследователите да има разногласия по темата, дали мозъците на възрастните произвеждат нови неврони, е че различните тестове водят до различни резултати.

“В едни и същи мозъци едни път откривахме множество незрели неврони, а друг път никакви, в зависимост от обработката на тъканта ”, казват учените.

След като изследвали здравата мозъчна тъкан, учените решили да проучат и мозъците на хора , диагностицирани с Алцхаймер преди смъртта си. Този път анализирали мозъчна тъкан от 45 пациенти на възраст между 52 и 97. Всички демонстрирали наличие на млади мозъчни клетки, включителто пробата от 97-годишен донор – най-стария участник в изследването.

Но новите мозъчни клетки при пациентите с Алцхаймер демонстрирали явни различия с тези от здравите мозъци. Дори при по-ранните етапи на заболяването, броят на новите неврони бил наполовина или с ¾ по-малък.

Броят на новите неврони в здравите мозъци винаги бил по-голям от тези в заболелите от Алцхаймер, независимо от възрастта. Най-вероятно някакъв друг механизъм, а не стареенето води до намаляване броя на новите неврони.

Източник: theguardian.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини