Турски изтребители тормозят гръцки хеликоптер, в който е Ципрас

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас обяви, че турски изтребители са тормозили хеликоптера, с който е пътувал по време на посещение на отдалечен гръцки остров по случай Деня на независимостта на Гърция, който се отбелязва днес (25 март) в южната ни съседка, съобщава "Асошиейтед прес".

Ципрас уточни, че е бил "посрещнат" от турски изтребители, нарушаващи гръцкото въздушно пространство по време на пристигането му на малкия източен егейски остров Агатониси.

Този ход принудил хеликоптера да извърши маневри на ниска височина, докато гръцки изтребители са пристигнали, за да отклонят турските самолети, уточни Ципрас.

Гърция и Турция отдавна имат обтегнати отношения и са разделени по няколко въпроса, включително териториални спорове в Егейско море. Атина често се оплаква, че турски изтребители нарушават нейното въздушно пространство.

Ципрас подчерта, че Гърция е ангажирана да провежда диалог и да си сътрудничи с Турция, но ако е необходимо "ще направим това, което нашите предци са ни учили, а именно - да защитаваме страната си".

news.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини