22 °C

Улици в “Баделема” ще носят имената на бивши кметове и почетни граждани

Общ 13 безименни улици вече няма да са такива, след като днес официално получиха своите имена с решение на Общинския съвет. Една от тях е в село Лясково и ще се казва “Пролет”. Останалите 12 се намират в кв. “Баделема” и са наречени на почетни граждани и бивши кметове на Асеновград. Ето и чии имена ще носят те, след като 31 съветници подкрепиха предложението на кмета Емил Караиванов:

- Петко Москов – почетен гражданин, удостоен през 2004 г. с решение на Общински съвет за изключителните му постижения в областта на изкуството-скулптор

- Иванка Тошева - почетен гражданин, удостоена през 1997 г. с решение на Общински съвет за особено големите й заслуги в просветния, културен и обществен живот

- Проф. Иван Кирков - почетен гражданин, удостоен с решение през 1997 г. с решение на Общински съвет за големия му принос към българската култура и грижата му за паметниците на културата в града

- Коста Форев - почетен гражданин, удостоен през 2003 г. с решение на Общински съвет за емблематичен художник на Асеновград

- Христо Бойков - кмет на Асеновград (1901 - 1902), член и активен деец на Демократическата партия. На 2 март 1908 г. в Асеновградската околия се провеждат общински избори. На 1 април същата година на първото си заседание ОбС избира за кмет Христо Бойков. На 22 октомври 1908 г. по предложение на кмета съветниците вземат решение да се открие Околийска държавна болница. За целта делегация заминава за София и осигурява 40 000 лева от съответното министерство. През 1910 г. е завършено строителството на първата болнична сграда в Асеновград. Личен дарител на училища, трапезарии и др.

- Д-р Александър Александров - почетен гражданин, удостоен през 1999 г. с решение на Общински съвет за дългогодишни постижения в областта на здравеопазването - хирургия, ортопедия и травматология

- Велик Капсъзов - почетен гражданин, удостоен през 2005 г. с решение на Общински съвет за заслугите му в областта на гимнастиката

- Тодор Райчев - първи кмет на Асеновград, назначен от руското командване в града, непосредствено след Освобождението през януари 1878 г.

- Надя Тодорова - почетен гражданин, удостоена през 2002 г. с решение на Общински съвет за активна артистична дейност и принос в културния живот на Асеновград

- Хаджи Иван Посов - За първи път името му се среща сред хората, събрани от Отон Иванов през април 1876 г. и основали Тайния революционен комитет. По време на Съединението подпомага съзаклятниците от града и ги прикрива пред правителствените власти. Със заемането от него на кметската длъжност се слага край на седемгодишното управление на гърците в централната станимашка община. Взема активно участие в църковните борби в града. Бил е народен представител в две Народни събрания

- Арх. Стоил Стоилов - почетен гражданин, удостоен през 1997 г. с решение на Общински съвет за приноса му към благоустрояването на града, за неуморната му последователност в събирането на исторически материали за миналото на Асеновград

- Павел (Костов) Паунов - един от най-известните обществено-политически и културни дейци в Асеновград. Като председател на дружество „Единство” взема дейно участие в борбата против турските метежници, ръководени от англичанина Сенклер (Хидает паша) през 1878 г. и подпомага активно дружината на Петко войвода. През 1885 г. активно участва в съединението на Източна Румелия с Княжество България и в последвалата Сръбско-българска война. Павел Костов е пъвият български кмет на Станимака.


Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
17.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
17.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
17.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
17.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
17.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
17.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
17.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
17.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
17.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
17.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
17.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
17.09.2019
Последни новини