Неофициално съобщение за отмяна на гласуването на пакет "Мобилност" държи на нокти превозвачите

По информация, изпратена посред нощ до българските превозвачи от евродепутата Петър Курумбашев, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни е заявил, че пакетът няма изобщо да влезе за разглеждане, съобщи БНТ. Това съобщи Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Официално няма промяна в дневния ред на ЕП за днес. Не е факт отмяната на спорното гласуване

По БНР Курумбашев обясни, че Таяни е върнал пакета в Транспортната комисия на ЕП (водещата комисия по случая) заради многото допълнения по проекта. Такова право, когато допълненията са над 50, му дава правилникът на ЕП, отбеляза евродепутатът.

Български превозвачи запазват готовността си да протестират пред Европейския парламент в Страсбург срещу допускането за разглеждане на т. нар. пакет "Мобилност" и евентуалното му гласуване в пленарна зала

Превозвачите ще се съберат в 12 часа българско време - около половин час след началото на дебатите. Към тях ще се присъединят и българските евродепутати.

Все още има възможности пакетът да не стигне до обсъждане и нашите представители отново ще се опитат да използват процедурни похвати, за да може то да бъде избегнато.

Припомняме, че законодателството беше допуснато до пленарна зала в понеделник с едва два гласа мнозинство и в отсъствието на трима наши евродепутати.

Превозвачите, както и българските представители в Европейския парламент смятат, че част от промените в пакета целят ликвидиране на транспортния бизнес не само в България, но и в други държави от Източна Европа. Затова към протеста на българите ще се присъединят и техни колеги от различни страни като Румъния, Полша, Литва, Словения.

"С протеста си се надяваме да повлияем за разумното вземане на решение по текстовете по пакета", каза Ангел Траков от Сдружението на международните превозвачи.

"Организирали сме трибуна с радиоуредби, ще говорят наши колеги от всички държави, които подкрепят протеста, може би ще има изказвания от евродепутати. ще бъде всички с жълти жилетки и ще имаме вувузели, знамена, плакати, изразяващи нашата позиция и нашето мнение. Пряко ще изразим мнение пред хората, които ще вземат решение."

Протест срещу пакета "Мобилност" ще има и в София. Камарата на автомобилните превозвачи в България, Национално сдружение на българските превозвачи и Асоциация на българските предприятия за международен транспорт и пътищаорганизират пешеходно шествие по време на гласуването в Европейския парламент. Началото му е пред храм-паметник "Александър Невски". Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи обясни:

"По "Оборище", наляво по "Раковска" и шествието ще стигне до сградата на Европейската комисия в София, където ще останем може би около два часа докато тече гласуването. Ще има много знамена, български и ще имаме транспаранти, винили, плакати, Искаме просто да покажем, че нас ни има и че няма да с примиряваме с това, което искат да наложат насила."

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини