ЕП забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба от 2021г.

Европейският парламент подкрепи нов закон, който забранява пластмасови изделия предназначени за еднократна употреба, като чинии, прибори, сламки и клечки за уши. 560 евродепутати гласуваха в полза на споразумението с министрите на ЕС, срещу 35 „против“ и 28 „въздържал се“, съобщиха от ЕП.

Следните продукти ще бъдат забранени в ЕС до 2021 г.: Прибори за еднократна употреба (вилици, ножове, лъжици и пръчици за хранене); пластмасови чинии за еднократна употреба; пластмасови сламки; изработени от пластмаса клечки за уши, пластмасови дръжки за балони; оксоразградими пластмаси и съдове за храна, както и чашки изработени от експандиран полистирен. 

Държавите членки ще трябва да достигнат целта от 90% за събиране на пластмасови шишета до 2029 г., като пластмасовите шишета трябва да бъдат с поне 25% рециклирано съдържание до 2025 г. и 30% до 2030 г.

Споразумението също засилва прилагането на принципа „замърсителят плаща“, по-специално за тютюна, като въвежда разширена отговорност за производителя. Този нов режим ще се прилага също така за риболовните приспособения, като гарантира, че производителят, а не рибарите, поема разходите за събирането на изгубените в морето мрежи.

И накрая, законодателството постановява, че етикетирането относно отрицателните последици върху околната среда от изхвърлянето на пластмасови цигарени филтри на улицата, както и за други изделия като пластмасови чашки, мокри кърпички и хигиенни продукти, трябва да бъде задължително.

Източник: http://bnt.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ка
    Камен
    4 -1
    09:14, 31 мар 2019
    Още ли има има наивници, смятащи, че ЕС е загрижен за здравето на населението и природата??? Хаха, както винаги западняците са лицемери! Зад тази "дълбока загриженост" се крият икономически интереси на платилите на лобистите!!! То ще си проличи, в чии интереси е!!
Последни новини