Разследване за намеса на Турция във вътрешните работи на България поискаха от БСП

Главният прокурор да разпореди разследване за чужда намеса във вътрешните работи на България и за това кои хора са проводниците й, поиска лидерът на БСП Корнелия Нинова. Поводът е изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който каза на митинг пред изселници от България в Текирдаг, че се е намесил за промените в българския закон за вероизповеданията, приети вчера в НС.

Темата доведе до напрежение на дипломатическо ниво между България и Турция. Тя е и причината за свикването на извънредно заседание на Изпълнителното бюро на БСП, обясни Нинова.

„Бойко Борисов да дава отговори кой, кога и по какъв начин е въздействал върху правителството и защо той се е съгласил, тъй като Екатерина Захариева и Цветан Цветанов няма да направят нищо без съгласието му, както е ясно“, посочи Нинова. И призова Обединените патриоти да напуснат веднага правителството, иначе би означавало, че те одобряват тази политика.

От БСП се обърнаха и към президента Радев с призив да наложи вето върху новоприетия закон за вероизповеданията, защото освен че дава възможност за разсрочване на дълговете на Мюфтийството, позволява и финансирането на вероизповеданията от чужди държави.

Всички тези действия всъвкупност: изявлението на външния министър на Турция, искането на ДОСТ за статут на национално турско малцинство в България и мълчанието на Борисов, което разчитаме, като съгласие, означават опасност за вътрешната ни сигурност, посочи Нинова и призова държавния глава да свика Консултативния съвет по национална сигурност за обсъждане на темата.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини