Кьовеши блокирана в Румъния. Президентът насрочи референдум за борба с корупцията

ившият специален прокурор за борба с корупцията Лаура Кьовеши е блокирана от Следствения комитет на Румъния в страната в деня, когато президентът Клаус Йоханис насрочи референдум за борбата с корупцията.

Тя е почти в края на процедура за одобряването ѝ за първия Главен прокурор на Европейския съюз. Но в родината си е обект на поредица обвинения и остри критики от управляващите социалдемократи, опитващи се да отслабят борбата с корупцията.

В четвъртък Кьовеши бе извикана в прокуратурата и дава показания близо 6 часа. На излизане тя заяви, че ѝ е забранено да говори пред журналисти, "за да ми затворят устата", но не каза дали са ѝ наложени и други забрани. Местни медии съобщават, че е била поставена под "юридически контрол", като ѝ е забранено да напуска страната без съгласието на прокуратурата.

Кевин Хамилтън - базираният в Букурещ посланик на Канада за Румъния, България и Молдова, изрази вечерта тревога от тези съобщения.

През декември - точно преди началото на ротационното румънско председателство на Съвета на ЕС - започна разследване срещу Кьовеши, на 8 март тя бе разпитвана по втори случай, свързан с обвинения срещу нея от бившия сенатор Себастиан Гита. Той твърди, че преди десетина години тя била поискала пари покрай екстрадирането на Николае Попа от Индонезия, осъден по-късно за финансови измами на повече от 10 години затвор. Сега прокуратурата я обвинява в корупция, даване на лъжливи показания, злоупотреба със служебно положение и ръководство на организирана престъпна група. Днес Кьовеши заяви, че също така ѝ е забранено да работи като прокурор в Главната прокуратура на Румъния.

Тя отхвърля всички обвинения и твърди, че това е част от кампанията на управляващите на всяка цена да ѝ попречат да заеме високия прокурорски пост в ЕС. "Имам 24-годишна професионална кариера като прокурор и никога не съм била разследвана. Всичко това се случва, защото си свърших работата и не съм единствената, подложена на тормоз. Разследвани са и други прокурори и съдии. Измислят всевъзможни начини да ни изнудват и да ни запушат устата."

След това тя заяви, че повече няма да каже нищо, за да няма проблеми със забраната да говори пред медии. "И хиляди пъти да ме попитате, казвам ви, че не мога да говоря." Но Кьовеши допълни, че в кампанията срещу нея се изфабрикуват фалшиви снимки, записи на нейни разговори и видео клипове.

Тя не коментира и новината за референдума с обяснението, че като прокурор няма право да говори за политически събития.

Президентът Йоханис насрочи референдума заедно с изборите за Европейски парламент на 26 май. Той не крие, че целта е да се сложи край на опитите на управляващите да спрат с укази борбата срещу корупцията. Тези опити изкараха стотици хиляди румънци на улични протести през последните месеци и поставят Румъния до Унгария и Полша като третата източноевропейска страна от ЕС, имаща проблеми с върховенството на закона.

"Партията за социална демокраия продължава с атаките срещу правосъдната система, откакто дойдоха на власт (преди две години)", заяви той пред репортери. "Правосъдието е въпрос на национален интерес и гражданите като върховен суверен имат правото да решат дали да позволят корупцията да се превърне в държавна политика."

В евроинституциите продължават дебатите за това дали и как критерият за спазване върховенството на закона да бъде включен като условие за достъп до еврофондовете от следващия 7-.годишен бюджет на ЕС

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини