Турция иска да анексира български територии, предупреждава Джамбазки

С викове "Свобода или смърт за България" 40 активисти на ВМРО се събраха на протест пред сградата на посолството на Турция в София.

Те негодуват срещу отказа от страна на турския вицепрезидент Фуат Октай да поднесе извинения за думите на турския външен министър Чавушоглу, който заяви пред изселници от България, че промените в българския Закон за вероизповеданията са насочени срещу мюсюлманската общност.

Припомняме, външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу в негова публична реч в град Текирдаг заяви: "Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени в Закона за вероизповеданията" и допълва, че Анкара "ден и нощ работи за интересите на турските общности в чужбина и това e един от приоритетите на външната политика на страната".

С промените в Закона беше решено да бъдат разсрочени дълговете на Главното мюфтийство.

Демонстрантите настояват още за категоричната забрана за финансиране на вероизповеданията от чужди държави, физически лица, фирми или неправителствени организации.

Протестът се организира при засилено полицейско присъствие.

Недоволстващите носят и плакати с надписи, които гласят "Чавушоглу, извини се, бе", "Не на намесата в българската вътрешна политика", "Турция не е Европа", "Турция, уважавай съседите си" и други.

Евродепутатът на воеводите Ангел Джамбазки коментира пред насъбралите се медии, че страната ни трябва да поиска още по-твърдо извинение от външния министър и от президента на южната ни съседка Реджеп Таип Ердоган.

Това не може да бъде просто една изтървана реплика, тъй като това е първият дипломат на Турция и в тази държава никой не казва нищо случайно, обясни Джамбазки. По думите му външният министър на Турция не е "филанкишията на капалъчаршията", за да си говори каквото поиска и думите не са случайни, а са преднамерени, сигнал и послание.

Според Джамбазки те са послание на турската политика за нашествие за нахлуване в България по много линии, сред които превземането на Българското главно мюфтийство от турския Дианет.

Сред другите линии, по думите на Джамбазки, е създаването на турската партия ДОСТ, която се опитва да разделя българската нация и да измисли национални малцинства.

Според евродепутата това, което се опитва да направи Турция през Лютви Местан е да раздели обществото и да създаде някакво брожение, след което да поиска автономия и да поиска сепаратизъм, както се изрази Джамбазки.

Той настоява за твърдо извинение и понижаване на дипломатическите отношения между България и Турция.

На протеста присъства и депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов, който заяви, че не вижда адекватна страна от турските власти от изказването на външния министър на южната ни съседка.

Ангелов посочи, че България трябва да защити националните си интереси, като не изключва варианта да има отзоваване на дипломати, както и по-твърда позиция на Европейския съюз. От ВМРО изчакват дали все пак ще има някаква форма на извинение или действия от страна на Турция, с което да оправдаят думите на външния им министър.

На въпрос на news.bg може ли да се говори за дипломатическо напрежение по оста Анкара-София, Юлиан Ангелов заяви, че има дипломатическо напрежение щом външния министър на друга държава си позволява да говори как Турция се е намесила във вътрешните работи на България.

Според Ангелов неговото изказване има за цел да покаже как Турция продължава своята политика на султанат. 
"Изказването на външния министър показва как Ердоган и неговата свита продължават да се изживяват като закрилници на бившата Османска империя с оглед да спечелят дивидент на местните избори", каза още воеводата.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини