Тежки нарушения по достъпа до секретни информации в Белия дом

Около 25 служители на Белия дом, включително висшите съветници на президента Доналд Тръмп, са получили разрешения за достъп до високи нива на секретна информация въпреки препоръките това да не се прави, заяви пред Конгреса шеф на комисия.

Председателят на комисията за надзор на Камарата на представителите Илайджа Къмингс написа, че официалният представител по сигурността на Белия дом Триша Нюболд е разяснила пред неговата комисия “тежките нарушения на националната сигурност на най-високите нива на администрацията на Тръмп”.

Нито един от 25-те не е бил посочен поименно, но в писмото си, адресирано до адвокатите на Белия дом Пат Чиполоне, Къмингс поиска информация относно разрешенията за съветника по националната сигурност Джон Болтън, бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин, дъщерята на Тръмп Иванка Тръмп и зетя Джаред Кушнер и няколко други високопоставени служители по сигурността.

Той също така каза, че ще призове Карл Клайн, бивш началник на Нюболд в Службата за сигурност на Белия дом, да даде показания пред комисията за разрешенията, заедно с други служители.

Нюболд заяви пред комисията, че Службата за сигурност на персонала е направила препоръки срещу издаване на разрешенията, които позволяват достъп до строго секретни материали, за 25-те.

Двама от тях са били високопоставени служители в националната сигурност.

Нюболд казала пред комисията, че препоръките за отказване на достъп до секретни материали са били въз основата на сериозни въпроси, касаещи външно влияние, конфликти на интереси, проблеми с лично поведение, финансови проблеми, употреба на наркотици и престъпни действия.

Но ветеранът с 18 години стаж в Белия дом добави, че те били подложени на натиск да променят препоръките си и връх при взимането на решения са взели Клайн и висши служители.

И когато тя поставила директно въпросите, Клайн и други застанали срещу нея, каза тя, включително прекратили в началото на февруари правомощията ѝ за две седмици, за които не ѝ било платено.

“Не бих направила услуга на себе си, на моята страна или на децата си, ако се отдръпна, знаейки, че проблемите, които имаме, могат да повлияят на националната сигурност,” каза Нюболд пред комисията.

“Искам да се знае, че това е систематичен … въпрос”, добави тя.

Източник: БГНЕС

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини