Шамар от Брюксел за превозвачите

Европарламентът одобри и трите промени в пакета "Мобилност", на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи, информира БНР.

Гласуването е на първо четене.

Според трите текста превозвачите трябва да почиват извън кабината на камиона, който управляват. Те трябва да се връщат в България на всеки 4 седмици. Размерът на командировъчните в същото време трябва да бъде спрямо държавата, в която превозвачите се намират.

Текстът за командировъчните беше приет от евродепутатите с 317 гласа "за", 302 "против" и 14 "въздържали се".

Текстът за почивките на превозвачите мина с 394 гласа "за", 236 "против" и 5 "въздържали се".

Родните евродепутати съобщиха, че ще опитат да направят всички възможно тези поправки да не влязат за гласуване в пленарна зала на второ четене от сегашния състав на ЕП.

Според прессъобщението на ЕП гласуваните промени целят да помогнат за осигуряването на по-добри условия за почивка на водачите. 

Припомняме, пакетът "Мобилност" влезе в дневния ред на пленарната сесия на ЕП на 27 март по предложение на председателя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат.

На гласуването на 25 март за дневния ред за редовната сесия трима български евродепутати не присъстваха. Оказа се, че точно толкова трябваха, за да падне предложението, което в крайна сметка беше прието с 156 гласа "за" срещу 154 - "против".

Въпреки това български превозвачи организираха 2 протеста - в Страсбург и София.

На заседанието на транспортна комисия бяха гласувани 1 224 предложения за изменения, от които 1 126 продължават за гласуване в пленарна зала. Между тях са и внесените от българските евродепутати предложения.

На 3 април стана ясно, че евродепутатите са отхвърлили и предложението на българските си колеги пакетът "Мобилност" да бъде свален от дневния ред за днешното заседание.

По-рано днес в хода на пореден протест срещу мобилния пакет родни превозвачи дори запалиха тир в знам на недоволство. Това стана в Пловдив.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини