18 °C

Нито един от органите ѝ не беше на мястото си, но тя доживя до 99

  Сърцето ѝ било отдясно, но не само то. При тази жена от Орегон, която доживяла до 99-годишна възраст, почти всичко останало не било там, където трябвало да бъде.

  Удивително, когато Роуз Мери Бентли - любима баба и майка, собственик на магазин за храни за домашни любимци, починала през 2017 г., никой не знаел за нейното странно и невероятно рядко състояние. 

  Нито петте й деца, нито нейните 14 внуци, 31 правнука или 11 пра-пра-внуци. Вероятно дори самата Роуз Мари Бентли никога не знаела колко наистина е необичайна отвътре.

  Веднъж един лекар имал проблеми с намирането на апендикса ѝ, и толкова.

  Но през 2018 г., когато студенти по медицина в Орегонския университет по здраве и наука (OHSU) започнали дисекция на трупа на Бентли по време на урок по анатомия, те станали първите, които научават забележителната тайна на тази жена.

  Бентли дарила тялото си на науката, а докато студентите се учели по него, установили, че разположението на органите ѝ е огледално на типичната човешка анатомия.

  Стомахът ѝ бил отдясно, а не отляво. Черният ѝ дроб бил отляво, а не отдясно.

  По същия начин слезката и други коремни органи били преместени в гърдите ѝ и тя имала редица други отклонения, включително хиатална херния (вдаване на стомаха през диафрагмата) и редица аномалии на вените.

  "Знаех, че нещо се е случило, но ни отне известно време, за да разберем как е устроена", казва анатомът от OHSU Кем Уокър.

  Причината за странното разположение на вътрешността на Бентли е вроденото състояние situs inversus, което се смята, че се среща при едно от всеки 10 000–22 000 раждания.

  Но случаят на Бентли бил още по-рядък. Поради тежките последици за здравето от анормалното разположение на органите, повечето хора със situs inversus не надживяват детството и описаните в медицинската литература случаи са предимно от аутопсия на млади пациенти.

  Невероятно е, че въпреки това животозастрашаващо състояние, Бентли била в добро здраве през целия си живот и починала от естествена старост на 99-годишна възраст, . 

  Уокър и колегите му изследователи предполагат, че комбинацията от анатомични вариации на Бентли би я поставила в 1% (или по-малко) малцинство от пациентите със situs inversus, и като цяло предполагат, че шансът й да достигне до зряла възраст е едно на 50 милиона. ,

  "Мисля, че шансовете да се намири друг човек като нея може да са един на 50 милиона," каза Уокър пред CNN. "Не мисля, че някой от нас ще я забрави, честно."

  Това важи и за студентите по медицина, които са се обучавали по забележителния анатомичен случай на Бентли, макар че това не бил точно планираният урок, който професорите им предвидвиждали.

  "Беше доста удивително", казва второкурсникът на OHSU Уорън Нилсен.

  "Успяхме не само да научим нормалната анатомия, но и всички анатомични вариации, които могат да се появят."

  Напредналата възраст на Бентли по време на смъртта ѝ може дори да я направи най-дълго оцелелият човек със situs inversus.

  Тя със сигурност е най-старата жена известна на науката с аномалията. Преди нея най-дълголетният случай бил пациент, който починал на 75 г., почти четвърт век по-млад от Бентли

  За бившата фризьорка. лидер на лагерния огън, доброволка медицинска сестра по време на Втората световна война, това е невероятна, неочаквана бележка in memoriam. Но може би и много подходяща, като се има предвид, че децата ѝ си я спомнят като човек, който винаги е бил очарован от науката и който е дарил тялото си на науката.

  "Майка ми би си помислила, че това е толкова готино",  казва Луис Али, едно от петте деца на Бентли.

  "Тя щеше да е поласкана да научи нещо подобно. Вероятно щеше да се засмее радостно, научавайки, че е различна, но е успяла да се справи."

  Констатациите са представени на конференцията за експериментална биология в Орландо.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 23.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С целенасочените си действия ще привлечете интереса на специален за вас човек, провокирайки в него активност. Очертава се романтична връзка за едни, за други ползотворно сътрудничество. На работното място не са изключени изненади, но предвид особеното ви състояние на духа ще се справите с всичко.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Прекрасен ден за обновление от какъвто и да било вид. Опитайте дори да скъсате с някои вредни навици, които са ви неприятни. Вниманието на околните към вас едва ли ще ви смути. Чувството ви за хумор и жизнеността ви правят център на внимание. Може да свършите и малко полезна работа, ако разпределите добре времето си.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се концентрирате върху нещата, с които бихте подобрили живота си. Сред тях са явявания на изпити, образователни и други програми, повишаващи квалификацията ви. Деловите начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Мнозина от вас обмислят нови сфери за действие. Работата в екип ще се стимулира и заедно ще ускорите приключването на печеливш проект. Не забравяйте близките си, зарадвайте ги с жест на внимание. Повече физическа активност ще ви се отрази тонизиращо, не се щадете. Любовни обяснения.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Резултати от работата ще ви удовлетворят, но умората ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. Наред с това ще трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Бъдете търпеливи, запазете добрия тон и всички ще останат доволни. Личен проблем ще ви отведе на друго място и накара да станете дискретни.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Имате всички основания да се надявате, че трудът ви ще бъде оценен и съответно възнаграден. Финансовите придобивки ще ви удовлетворят. Любовни авантюри, но не се увличайте твърде много, ако желаете да продължавате в същия дух. Възможно е неприятен за вас човек остро да ви провокира. Запазете добрия тон.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако се чувствате уморени и ви липсва активност, не се насилвайте. Ще се заредите с енергия, правейки онова, което ви носи наслада и запълва духовните празноти в душата ви. Пътуванията също биха ви се отразили обновяващо на духа, ако разбира се го желаете. Каквито и възможности да имате си осигурете пълноценна почивка и достатъчно сън.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Удовлетворени сте от делата, с които се занимавате напоследък. Положихте доста усилия, които съвсем естествено биват възнаградени. Сериозни финансови постижения ще повишат самочувствието ви. Можете да си позволите отдавна отлагани покупки. Сега е момента за инициативи от всякакво естество.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С добро настроение и без да изпадате в крайности ще общувате и създавате полезни контакти. Денят е подходящ за пътувания или начало на сериозни промени. За някои те са свързани с професионалната им заетост, смяна на едно работно място с друго, стартиране на голям проект или нова връзка.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Работата ви днес ще бъде свързана с получаване и обмен на информация. Добре ще е ако запазите спокойствие в напрегната ситуация и съвместно с колегите си намерите най-подходящия начин на действие. Печелите време с нещо, което сте свършили преди определения срок. Ваш приятел ще ви помоли за съвет, опитайте се да му бъдете максимално полезни.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Денят не е подходящ за силни изяви и други активности, а предразполага към размисъл, смирение и блага дума, които биха свършили по-добра работа. Ако сте в позиция на търсещи, това е печелившата формула, но и не само за този случай. Всичко ще си дойде на мястото, стига да вървите напред с разума, да се вслушвате в интуицията си и почитате вярата си.
  23 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Настроението ви ще е променливо, но не и разколебани в намеренията си. Взаимоотношенията в семейството ще ви носят повече сигурност, взаимното доверие, доказало се през годините е факт, който не подлежи на съмнение. Постигнали не малко, ще споделяте преживяванията си с близки или приятели вечерта.
  23 окт 2019
  Последни новини