Брекзит се отлага до 31 октомври: ЕС и Великобритания се споразумяха

Великобритания и Европейския съюз се споразумяха за "гъвкаво удължаване" на Брекзит до 31 октомври, съобщи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

След петчасови разговори на срещата на върха в Брюксел той каза, че неговото "послание до британските му приятели" е: "Моля, не губете това време!".

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей заяви, че Великобритания все още се стреми да напусне ЕС колкото се може по-скоро.

Ирландският премиер Лео Варадкар заяви, че сега Великобритания е длъжна да проведе Европейски избори през месец май и да излъчи евродепутати или да напусне на 1 юни без сделка с ЕС.

По-рано Мей заяви пред европейските лидери, че иска да изведе Великобритания от ЕС до 30 юни, с възможността това да стане по-рано, ако предложеното от нея споразумение с ЕС бъде ратифицирано от британския парламент.

Туск побърза да излезе от преговорите, за да направи обръщение пред репортерите на пресконференция, на която заяви: "Ходът на действие ще бъде напълно в ръцете на Великобритания: те все още могат да ратифицират споразумението за напускане и в този случай отлагането може да бъде отменено". Той заяви още, че Великобритания все още може да преосмисли стратегията си или да избере "да отмени Брекзит".

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини