34 °C

Колко всъщност е населението на България?

При преброяването на населението и жилищния фонд след 2 години ще имаме възможност да направим това по електронен път, без да допускаме преброители в дома си, чрез попълването на електронна преброителна карта в интернет. Данните ще бъдат строго защитени, гарантира председателят на НСИ Сергей Цветарски пред Комисията по икономическа политика в парламента, която даде началото на подготовката за преброяването през 2021-а, гласувайки съответния законопроект на първо четене. Според Цветарски се очаква около 60% от населението да се самопреброи. Преброяването ще се осъществи в периода 22 януари - 15 февруари 2021 г. и ще струва на държавния бюджет повече от 38 млн. лева.

Населението вече пада под 7 млн., стана ясно от думите на ръководството на НСИ, които представиха вчера демографската картина в страната към 31 декември 2018 г. Според данните към тази дата българите сме били 7 000 039 души (3 395 701 мъже и 3 604 338 жени). В сравнение с 2017 г. населението е намаляло с 49 995 души.

През 2018 г. в страната са регистрирани 62 197 живородени деца и в сравнение с предходната година броят им намалява с 1 758. Същевременно броят на починалите българи е 108 526 души - 1 265 по-малко спрямо предходната 2017-а.

Според изнесената последна информация има голяма разлика между данните за населението у нас на НСИ и на ГРАО. Представеният анализ сочи разлика между 0,5 млн. и 1 млн. повече избиратели (ГРАО показва, че сме над 8 300 000). Този, който печели изборите, обикновено ги печели с 1 млн. гласа и тези почти половин милион, които са неясни, са сериозен въпрос, твърдят анализатори. За пример беше дадена малка извадка, която дава известна представа какво може да се е случило.

В село Бусинци, Трънско, живеят 55 души, според ГРАО. Кметският наместник Валери Захариев обаче казва, че реално живеещите там са точно 15. Според него няма "мъртви души", а останалите 40 до 55 от списъците са реални хора, но са зад граница, въпреки че продължават да се водят в селото.

Най-фрапиращ случай е Кърджали. Там има повече хора с постоянен адрес, отколкото е населението, което реално живее в областта. Регистрираните са над 340 000 души, а с настоящ адрес са 169 000. Което значи, че повечето хора от тези, които са в избирателните списъци, не живеят там. Ясно е какво голямо изкривяване на изборните резултатите има там, изтъкват експертите, цитирани от banker.bg.


Източник: asenovgrad.netКоментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Asenovgrad.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 18.06.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини