NASA и SpaceX ще отклонят астероид от пътя му, за да предпазят Земята

NASA избра SpaceX, за да ѝ помогне при първия опит за отклоняване на астероид. Двойният тест за пренасочване на астероидите (Double Asteroid Redirection Test или DART) ще изстреля ракета Falcon 9 през юни 2021 г. от военновъздушната база "Ванденберг" в Калифорния. Неговата мисия: да разбие сателит в малкия спътник на астероида Дидаймос, за да го отблъсне от орбитата му. Това, което звучи като сюжет на филм на Майкъл Бей, може да се окаже първата линия на NASA за защита срещу астероиди, пътуващи към Земята.

Залозите са все още високи: неуспехът може да провали така наречената "техника на кинектична ударна сила" на NASA, но успехът ще предостави важните данни, които ще информират за това как да действаме срещу действителен астероид при сблъсък с Земята.

NASA планира да пресече Дидаймос, когато е на 11 милиона километра от нашата планета - за сравнение, Луната е на над 300 000 километра, а Слънцето е на 150 милиона километра. Според уебсайта на DART, сондата няма да достигне целта си преди октомври 2022 г., след което ще се блъсне в спътник а на Дидаймос със скорост от почти 6 километра в секунда.

Общата стойност на мисията се очаква да възлезе на около 69 милиона долара, включително услугата за изстрелване, която програмата за стартиране на NASA в Космическия център "Кенеди" във Флорида ще управлява. Участието на SpaceX в DART засилва връзката с NASA, като се развива отвъд търговските товари и мисиите за снабдяване на МКС. Както обикновено Илон Мъск сподели своята реакция в Twitter пост: "Благодаря от името на екипа на SpaceX. Ние обичаме NASA!"

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини