Райновци приютиха в домовете си студенти от Пловдив и направиха готварски събор на тема агнешко месо

    На 20-ти април, Лазаровден, в Райново се проведе традиционният готварски събор на селото, като през тази година темата бе агнешко месо, посветена на идващите празници. Приготвените ястия от агнешко месо са от различни краища на България и представиха различни вкусове и традиции.

    Местни жители настаниха в домовете си студенти от пловдивския Университет по хранителни технологии, които приготвиха там ястията, които се съревноваваха за наградите, подготвени от организаторите.

    В 6 къщи на местни жители бяха настанени студентите, в 4-ри от райновските домове работиха по 2 екипа. В дома на Пешо и Елена се бяха настанили 2 екипа младежи от 3-ти курс.

    Студентите Марио и Мартин приготвиха традиционното ястие от Петричкия регион "Кукуреч", в това ястие от агнешко месо влизат само субпродукти от агне, приготвя се от черен и бял дроб, черва и момици,  които трябва да престоят поне една нощ, след което се заплитат в плитка около дроба. Плитката от карантии не се овкусява допълнително, след това се вари в бульон от зеленчуци - кромид лук, чесън и морков, добавя се сол и черен пипер. След като омекнат продуктите, се запича в тава, традиционно се комбинира със суфле от коприва, а младите готвачи приготвиха в допълнение и майонезен сос и яйце за по-добра визия.

    Другото ястие, което се приготви в дома на любезните домакини Елена и Пешо, бе на Маруся, която се представи с традиционното "агне по гергьовски" от регион Съединение. Традиционен ориз с дреболии, овкусен с пресни подправки, агнешкото месо е мариновано за да се овкуси във вътрешността, изпечено на фурна с фолио, след което е покрито с було и масло и допечено, както бабата на Маруся го правела от както тя се помни.

    В надпреварата се включиха и 4 ученици от СУ "Св. Климент Охридски" от Симеоновград, които бяха и най-маладите участници на готварския събор в с. Райново. Учениците представиха "агнешко по Маричански", което приготвяха в двора на читалището на селото, където бе организирано събитието. Ястието на симеоновградчани се приготвя, като се маринова агнешки бут за 2 часа в марината, след което се нарежда в тенджера като се редуват месо и подправки. След като е готова, тенджерата се затваря, като се запечатва с вестник и тесто. Ястието на гимназистите грабна 2 награди след оценките на журито, второ място в състезанието и тази за "автентична технология на приготвяне".

    Студентите и учениците представиха общо 11 ястия в надпреварата. В журито бяха Недялка Филипова - учителка по математика от СУ "Св. Климент Охридски" - Симеоновград, Илиян Илиев от Димитровград, които се занимава с ресторантьорски бизнес от 20 години, гастроном и ценител на добрите вкусове, познавач на технологиите на приготвяне на храните. Третият член на журито бе Станко Станков  - асистент от УХТ, който 15 години се занимава професионално с готвене, консултант на националния отбор по готварство, със специалност молекулярна кухня. Към дегустациите на ястията, но без да участва в разпределянето на наградите, се присъедини и кметът Иво Димов, който бе гост на събитието.

    Журито определи 1-во, 2-ро и 3-то място, както и допънителни първенци в категории "автентична технология на приготвяне", "най-вкусно ястие с агнешко месо" и "възпроизвеждане на традиционна рецепта с модерен прочит".

    За най-вкусно ястие с агнешко месо наградата грабнаха Таня и Ивелина, с ястието си от благоевградския регион "агнешко по сватбарски". Тази гозба, по думите на студентките, е била приготвяна в миналото по сватби само за хората с по-високо потекло и специално за кумовете. Станков припомни, че в миналото сватбите са се правели само когато няма селска работа, започвали са с узряването на виното до активния селскостопански сезон. Традицията е, че преди Гергьовден не се е колело агне, не се е пиело мляко, първото кисело мляко се е подквасвало на Гергьовден, когато са се отбивали агнетата.

    В категорията "възпроизвеждане на традиционна рецепта с модерен прочит", наградата бе за Пламен и Владислав с ястието "агнешко с булгур" от Великотърновския регион. Момчетата бяха направили българския трибагреник със сосове. Ястието бе приготвено от агнешки ребра с бяло вино, задушени и запечени в тава с булгур и ориз.

    За "автентична технология на приготвяне" наградата бе за учениците от СУ "Св. Климент Охридски" с ястието "агнешко по Маричански", традиционно за Симеоновградския район.

    Журито отредели първото място за най-доброто по сложност на приготвяне и вкусови качества ястие на Иван Караиванов от Молдова, който печели за втора година приза на събора в Райново. Ястието на Иван, който има амбициите да отвори собствен ресторант бе "пълнена плешка с дреболии" с гарнитура от ориз, дреболии и гъби. Месото се обезкостява от плешката и се разпъва, осолява се и се оставя да престои, след което се зашива и съединява, като се пълни с гарнитурата от дреболиите и джожен. Прави се на руло и отново се зашива, след което рулото се запечатва на горещ тиган с мазнина, за да се запечата месото и да се задържат вътре соковете. Оризът се приготвя със зеленчуци - пресен и стар лук, гъби. Към ястието бе добавен и уникално вкусен чипс от коприва и сос от бульон.

    Второ място грабнаха тимът на гимназистите от Симеоновград, със своето „агне по Маричански“.

    Третото място бе за Дейвид Евтимов и Теодора Петрова с ястието "Агнешко с бакла и зелени сливи" от Ямболския регион. Агнешкото в тяхната рецепта е запържено на тиган, след това поставено в тенджера с червен и черен пипер и сол да поври с баклата, пресен и стар лук и малко чесън. След задушаването, балката се пръска с газирана вода, овалва в брашно и изпържва, добавя се мащерка, към гарнитурата младежите са добавили и овче кисело мляко.

    Посетителите на събора бяха нагостени с агнешки гозби и домашни алкохолни питиета. Цялата организация бе поел кметския наместник на село Райново, Митко Желязков и читалището на селото „Марица-2008”, което осигури продуктите за вкусните гозби.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Мм
      Мммммм
      2 0
      18:25, 21 апр 2019

      Прияде ми се агнешко, като гледам снимките, другия път като се организира да го обявите предварително, че да го посети и окусим

    • 2
      Ки
      Кирил
      0 0
      19:21, 21 апр 2019
      Нека найстина да има повече гластност.
      Изглежда страхотно
      • Iv
        ivanov
        0 0
        11:37, 22 апр 2019
        всичко е много хубаво,но може ли с по-малко правописни грешки да бъдат репортажите
    Последни новини