Зеленски спечели Украйна

На вчерашните избори за президент на Украйна комикът печели над 70% от гласовете на избирателите.

По данни на украинската ЦИК след обработката на 65 процента от електронните протоколи Володимир Зеленски получава 73,03 процента от гласовете, а Порошенко - 24,64 процента. За недействителни са признати 2,32 процента от бюлетините. Зеленски лидира във всички региони на Украйна с изключение на Лвовска област. Най-голяма подкрепа той получава в Одеска, Днепропетровска, Запорожска, Харковска и Луганска области. В Киев за Зеленски са гласували 60,26 процента от избирателите.

"Задача номер едно - да върнем всички наши затворници, всички пленници. Ще направя всичко, за да върнем нашите момчета у дома. Всички наши затворници, без изключение", увери Зеленски на пресконференция в щаба си.

Той заяви, че в най-скоро време ще представи план за действия за прекратяване на огъня в Донбас и че смята да ускори Минския процес. "Ние ще водим много мощна информационна война, за да бъде прекратен огъня в Донбас. Скоро ще оповестим нашия план за действия", посочи Зеленски, цитиран от ТАСС.

Зеленски даде да се разбере, че смята да смени ръководството на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна, както и да назначи нов главен прокурор на мястото на Юрий Луценко.

Във видеообръщение, разпространено в "Телеграм" от изборния му щаб, Зеленски заяви, че неговата победа на президентските избори в Украйна представлява обединителен фактор за страната, съобщи ТАСС.

"Главното което направихме, е, че обединихме нашата страна, нашия живот, нашия народ. Благодаря", каза Зеленски след оповестяването на резултатите от екзитпол анкетите, според които той печели на балотажа над 70 процента от гласовете, близо три пъти повече от действащия държавен глава Петро Порошенко.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп поздрави Володимир Зеленски за победата му на президентските избори в Украйна, съобщи в Туитър специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър, предаде ТАСС.

"Президентът Тръмп позвъни на Володимир Зеленски, за да го поздрави за победата на изборите, а също украинския народ за произвеждането на мирни и демократични избори", посочи дипломатът. "Ние ще продължим да поддържаме усилията на Украйна за възстановяване на нейната териториална цялост и противодействието на руската агресия", добави Волкър. Той също така благодари на изгубилия изборите настоящ украински президент Петро Порошенко за това, че е управлявал Украйна "в изключително сложни времена".

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави вчера Володимир Зеленски за победата му на президентските избори в Украйна, съобщи ТАСС.

"Решаващ ден за Украйна. Свободните избори и мирната смяна на властта означават силна украинска демокрация. Поздравяваме Володимир Зеленски. ЕС е изпълнен с решителност за продължи подкрепата си /за Украйна/", написа Туск в страницата си в Туитър.

Украйна има шанс да извърши положителни промени в полза на цялото общество след президентските избори, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Захарова отбеляза, че много украинци в районите на конфликта с проруските сепаратисти не са могли да гласуват на изборите. По думите на Захарова украинските власти не трябва "да изключват от гласуването милиони собствени граждани".

Френският държавен глава Еманюел Макрон снощи беше един от първите чуждестранни лидери, които се обадиха на победителя на президентските избори в Украйна, комедийния актьор Володимир Зеленски, за да го поздравят, съобщи Франс прес.

Макрон се обади на Зеленски, когото прие в Елисейския дворец по време на предизборната му кампания, "за да го поздрави за неговата победа на 21 април 2019 г.", съобщи френската посланичка в Украйна Изабел Дюмон в страните си в Туитър.

Макрон беше единственият чуждестранен лидер, който се срещна със Зеленски преди вчерашния балотаж, отбелязва агенцията. Той прие кандидата от партия "Слуга на народа" в Елисейския дворец на 12 април, а малко по-късно същия ден се срещна и със съперника му, действащия президент Петро Порошенко.

Британският външен министър Джереми Хънт също поздрави Зеленски.

Със съобщение в Туитър полският държавен глава Анджей Дуда покани Володимир Зеленски да посети Варшава.

"Президентът Анджей Дуда в телефонен разговор поздрави избрания украински президент Володимир Зеленски и го покани в Полша", се казва в съобщението.

"Този избор отразява очакванията на украинското общество, което разчита на значително ускоряване на действията на държавната власт за реформиране на политическия и икономическия живот на страната, както и за обезпечаване на сигурност и стабилност", се посочва в поздравителната телеграма на Дуда до Зеленски, поместена на официалния сайт на полския президент.

"Президентът потвърди, че Полша последователно ще подкрепя Украйна по пътя й към Европа и евроатлантическата общност", заявил съветникът на Дуда, Кшищоф Шчерски. Полският лидер изразил също надежда за положително решаване на спорните въпроси от исторически характер, усложняващи двустранните отношения, добавил съветникът.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини