КТПП напомня: Изтича срока за декларациите за здравословни и безопасни условия на труд

За три месеца са подадени под 1/5 от документите, останалите се очакват през последния месец от срока

Кърджалийската търговско промишлена палата напомня на работодателите, че на 30 април 2019 г. изтича срокът за подаване на годишната декларация по чл. 15 от Закона за здравословните и безопасни условия на труд в Главна инспекция по труда, който тече от началото на годината. Задължение да подават декларации имат новосъздадени през 2018 г. предприятия, както и такива, при които към 31 декември на предходната година има промяна в обстоятелствата, подлежащи на деклариране.КТПП  напомня, че за неподаване на декларация в ИА ГИТ се носи административнонаказателна отговорност.

С цел облекчаване на административната тежест за бизнеса, по инициатива на Инспекцията по труда от 2018 г. отпадна задължението за подаване на уведомления при липса на промяна в обстоятелствата, които вече са декларирани в Агенцията.

До момента в ИА ГИТ са подадени около 7200 декларации. Това е под 1/5 от очакваните между 40 000 и 50 000 декларации. Подаването на голям брой декларации в последния момент може да доведе до затруднения при използването на софтуера за приемането и обработването им.

На сайта на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, в рубриката „Административно обслужване“ са публикувани указания относно попълването и подаването на декларацията, включително и по електронен път. За улеснение на потребителите е публикувано и видео за конфигуриране на Java за работа в портала за Е-услуги на ИА ГИТ.

Данните от декларацията за условията на труд в българските предприятия са един от показателите, включени в Методиката за изготвяне на оценката на риска в тях. Тя е разработена по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от ЕС чрез ЕСФ. По методиката, в която са включени и други показатели като установени нарушения, данни за трудовия травматизъм и др., специален софтуер ще оценява нивото на риск и ще групира предприятията според него. При планирането на дейността си Инспекцията по труда ще планира по-чести проверки в предприятията, оценени с най-висок риск по отношение условията на труд.

Това съобщиха от Кърджалийската търговско-промишлена палата.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини